IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария се бори с нелегалната миграция с високотехнологична ограда

Правителството е отделило 38 млрд. форинта (123 млн. евро) за съоръжението

10:13 | 03.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нова ограда се появи по южната граница на Унгария. Нелегалното преминаване може да доведе до електрошок, а съоръжението е оборудвано още с топлинни сензори, камери и високоговорители, от които се чуват предупреждения на няколко езика, пише Ройтерс.

Страната е основна пресечна точка за хиляди хора от Африка и Близкия изток, които тръгват към Западна Европа в търсене на по-добър живот. Това принуди Будапеща набързо да издигне ограда по границата със Сърбия и да промени законодателството, като въведе по-строги наказания за нелегално преминаване на границата.

„Внимание, внимание! Предупреждаваме, че сте на унгарската граница. Ако повредите оградата, пресечете границата нелегално или се опитате да я пресечете, това се счита за престъпление в Унгария. Предупреждаваме да се въздържате. Можете да подадете молбата си за убежище в транзитната зона!“ - това съобщение звучи от високоговорителите на английски, арабски и фарси.

Транзитните зони са всъщност два гранични пункта, където законно могат да преминат до 10-ма имигранти на ден.

Между новата и старата ограда е изграден път, по който ще патрулира полицията.

От новото съоръжение са завършени само 10 км. Остават още 140 км от границата със Сърбия, които да се оградят. Според запознати това ще се случи в следващите 2 месеца, защото с издигането на съоръжението са заети 700 лишени от свобода.

Правителството на Унгария е отделило 38 млрд. форинта (123 млн. евро) за втората ограда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още