IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна намали правомощията на данъчни си служби

Основната цел на стъпката е борба с корупцията

17:51 | 30.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Украинският президент Петро Порошенко обнародва днес закон, намаляващ правомощията на данъчните служби в Украйна, подозирани в получаване на подкупи, като целта е борба с корупцията и да се привличат чуждестранни инвеститори в страната, предаде Франс прес.

Текстът забранява на данъчните служби да извършват внезапни проверки в компаниите и позволява на малките предприятия да развиват дейност, без да бъдат инспектирани в продължение на три години.

Данъчните служители редовно са подозирани, че взимат подкупи в замяна на снизходителност за някои нарушения на закона, но и че са използвани при съперничество между бизнесмени, както и при политически мотивирани операции.

"Ще има качествени промени в качеството на инвестиционния климат", обеща прозападният президент.

Държавният глава посочи, че данъчните служби вече няма да има разследваща, а "консултативна" роля, което означава, че предприятията вече няма да са длъжни да представят счетоводните си сметки без предупреждение.

Мерките имат за цел борба с корупцията, разяждаща Украйна на всички нива в държавната йерархия и възпираща инвестициите в момент, когато икономиката едва-едва се възстановява след няколко години срив.

Борбата с корупцията и подобряването на бизнес климата са част от ключовите изисквания на кредиторите на Киев, начело с Международния валутен фонд (МВФ), за да продължат финансовата си подкрепа.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още