IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е спечелила над 6 млрд. долара от преговорите с ОПЕК

По-високите цени на петрола напоследък директно водят до приходи за бюджета

11:13 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Решението на Русия от по-рано тази година да се включи в разговорите на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) за ограничаване на производството на петрол е увеличило бюджета на страната с поне 400 млрд. рубли (6 млрд. долара), съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Възможността Русия да си сътрудничи с ОПЕК, за да се свие излишното предлагане на петрол на глобалните пазари, е помогнало цените да се вдигнат от дъното им от 27 долара през януари до средно 44 долара за годината.

Този ръст, комбиниран с увеличаващите се добиви в страната, е довел до ръст на  държавните приходи с между 400 и 700 млрд. рубли, казват официални представители, поискали анонимност, тъй като данните все още не са публични.

Оценките показват стимула на Русия – най-големият енергиен износител в света, да води разговори с други производители, дори след като първоначалните преговори за намаляването на добивите през април се провалиха. Тази инициатива възпря инвеститорите в суровини да тестват колко ниски може да станат цените чрез спекулативни къси продажби, твърди енергийният министър Александър Новак.

В момента тече втори кръг от преговори, като окончателната сделка за намаляване на добивите трябва да бъде финализирана на 30 ноември във Виена.

Около 40% от приходите на руското правителство идват от продажбите на петрол и газ. Потокът от петродолари силно намаля, след като цената на суровината се срина до 12-годишно дъно през първия месец на годината. На фона на втора година рецесия бюджетният дефицит на страната нарасна до най-високото си ниво от шест години. Това накара Москва да се възползва от резервните си фондове и да привлече пари чрез продажбата на активи.

По-високите цени директно водят до приходи за бюджета, най-вече заради повишаването на данъчните ставки, когато петролът поскъпва, и свиването им, когато суровината поевтинява. В някои случаи 90 цента от всеки долар допълнителен ръст на цените на петрола отиват към бюджета вместо към самите производители.

Русия е получила 2,7 трлн. рубли от мита за износ на суров петрол и данък върху добива на петрол – основните енергийни налози, които са осигурили 26% от всички бюджетни приходи от януари до октомври тази година, показват данни на министерство на финансите. Заради по-високите цени на петрола месечните постъпления са надвишили 300 млрд. рубли от юни спрямо 185 млрд. рубли през февруари, показват изчисления на Bloomberg.

Руското производство е достигнало следсъветския месечен рекорд от 11,2 млн. барела на ден през миналия месец спрямо 10,9 млн. барела на ден през януари. Енергийният министър Новак заяви, че Русия е готова да ограничи предлагането, ако ОПЕК финализира сделката този месец, но предпочита да замрази добивите на сегашните нива, вместо да го намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още