IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция започва поетапно вдигане на мерките за капиталов контрол

Всеки месец правителството в Атина ще обмисля допълнителни стъпки за облекчаване

17:34 | 05.07.16 г.
Гърция започва поетапно вдигане на мерките за капиталов контрол

От следващата седмица Гърция започва постепенно да премахва мерките за капиталов контрол.

Това съобщи днес финансовият министър на страната Евклидис Цакалотос, цитиран от гръцкия в. Kathimerini, предава БТА.

Атина наложи ограничения пред паричните трансфери през миналата година, за да избегне масово изтичане на капитали заради политическата криза и споровете с кредиторите.

Цакалотос заяви за държавната телевизия ЕРТ, че първата серия от мерки за премахване на ограниченията ще бъдат насочени към подпомагане на износителите.

Той добави, че всеки месец ще бъдат обмисляни допълнителни стъпки, но подчерта, че не очаква пълно премахване на контрола, докато Гърция не получи положителна оценка от международните кредитори по прегледа на втората спасителна програма. 

"Нямаме интерес от забавяне на прегледа и трябва да се придържаме към ангажиментите си, така че да създадем необходимата стабилност", посочи той.

Цакалотос все пак призна, че не се очаква преговорите да минат без "някои сблъсъци и разногласия".

Гръцкият финансов министър подчерта нуждата от ангажимент от страна на кредиторите за облекчаване на гръцкото дългово бреме, като каза, че Международният валутен фонд е подкрепил тази гледна точка. Той добави, че забавянията в преговорите често се дължат на разногласия между четирите институции, отговарящи за спасителната програма на страната, и не е изключено това да се случи и в новия кръг от преговори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още