IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турската централна банка намали ключов лихвен процент за 4-ти пореден месец

Банката намали лихвата по овърнайт кредитите от 9,5% на 9%, а тези по овърнайт депозитите и едноседмичната репо лихва остави непроменени

16:09 | 21.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Турската централна банка намали ключовия лихвен процент по овърнайт кредитите за четвърти пореден месец, за да стабилизира лирата и да забави инфлацията, продължавайки да разхлабва своята парична политика в навечерието на британския референдум за евентуално напускане на Европейския съюз, съобщава MarketWatch.

Комитетът по парична политика в Анкара заяви, че намалява лихвата по овърнайт кредитите от 9,5% на 9%, като останалите две основни лихви – по овърнайт депозитите и по едноседмичните репо сделки останаха непроменени на нива от съответно 7,25% и 7,5%.

Осем от 11 икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха, че лихвеният процент при овърнайт кредитите ще бъде намален до 9%, докато трима очакваха да падне до 9,25%. Всички прогнози бяха, че останалите две лихви няма да се променят. 

През последните месеци турските политици ограничават разходите по заеми за турските кредитори, за да подпомогнат икономическия растеж.

Преди това 12 месеца поред банката оставяше лихвите непроменени, каквито бяха и очакванията на анализаторите, но това увеличаваше опасенията, че икономистите са неохотни да се справят с високата инфлация.

Отслабващата лира също допринесе за ръста на потребителските цени от над 9,5%, което според властите може сериозно да застраши потенциала за икономически ръст. Целевото ниво за инфлацията в Турция е около 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още