IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 51% от стоките в магазините в Румъния трябва да бъдат местно производство

Новите законови изисквания ще доведат до по-високи цени и неуправляема инфлационна спирала, твърдят представители на търговците на дребно

16:30 | 09.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Поне 51% от стоките в магазините в Румъния трябва да бъдат местно производство

Най-малко  51% от стоките в магазините за хранителни стоки в Румъния трябва да бъдат местно производство. Тази законова промяна беше приета от долната камара на румънския парламент, предаде Romania Insider.

Новите регулации бяха приети с гласовете на 293 депутати, а нито един от присъстващите на заседанието на гласува срещу нея. „Както румънските производители, така и румънските потребители ще имат огромна полза от този закон", коментира авторът на поправките Марин Антон.

Мярката се обсъжда от години, но досега не беше приета заради силната съпротива от страна на предимно чуждестранните хранителни магазини в страната.

За да влезе в сила, новата регулация трябва да бъде подписана и от румънския президент Клаус Йоханис.

Асоциацията на търговците на дребно (AMRCR) веднага реагира с декларация, в която заявява, че законът ще се отрази на потребителите, които няма да са в състояние вече да решават какво да купуват. "Това се решава на политическо ниво, а не от потребителите", казва се в документа.  

"Обществеността беше умишлено подведена, като се прибегна до едно от най-красивите чувства на румънците, а именно патриотизма", пише в прессъобщението на AMRCR. "Очевидно е, че вотът беше срещу големите търговци на дребно", допълва се в декларацията.

"Законът ще доведе до по-високи цени и до инфлационна спирала, която едва ли е управляема", заявяват и  представители на търговците на дребно.

Големите хипермаркети и вериги супермаркети в Румъния, повечето от тях част от международни концерни, са генерирали приходи от почти 10 милиарда евро през 2015 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още