IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за помощ насърчиха гръцкия индекс ASE и облигациите

Индексът се възстанови с над 40% от февруарското дъно и е на най-високото си ниво за годината

17:49 | 10.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очертаващото се предоставяне на поредната милиардна помощ за Гърция се погрижи за оживление на борсата в Атина за втори пореден ден. Положителните перспективи за намаляване на дълга (т. нар. подстригване) подпомогнаха също курсовете.

Водещият гръцки индекс ASE се повиши с 2,7 на сто в ранния следобед до  626,70 пуннкта, като поведе по ръст големите европейски индекси. И ако в понеделник причина за умерения ръст на гръцките индекси бяха приетите в неделя късно вечерта реформи от парламента в Атина, то ден по-късно оптимизмът сред европейските финансови министри задвижи борсата, като от това спечелиха най-вече акциите на банките. Книжата на Eurobank Ergasias SA добавят над 11 на сто към стойността си, а тези на Piraeus Bank SA - над 6 на сто.

Индексът се възстанови с над 40% от февруарското дъно и е на най-високото си ниво за годината.

На срещата на финансовите министри се очертаха планове за подкрепа на искането на Международния валутен фонд за облекчаване на дълга, а нова среща ще има след две седмици, за да се финализират преговорите. Холандският министър на финансите Йерун Дейселбум заяви, че сделка между Гърция и нейните кредитори е възможна в рамките на седмица.

Добре се представят и облигациите. Доходността по 10-годишните държавни облигации падна със 69 базисни пункта до най-ниската си стойност от месеци – от 8,43 процента в понеделник до 7,74 процента във вторник. Това е най-ниската стойност (и най-изгодна за гръцката държава) от ноември 2014 г., изчислява Bloomberg. 

Oще за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още