IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 9 300 души са убити в конфликта в Украйна

През последните дни в района на Донецк се водят ожесточени боеве

11:30 | 29.04.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 9 300 души са убити, а повече от 21 хил. са ранени от началото на конфликта в Украйна през април 2014 г., съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на данни, изнесени от ООН.

"Броят на жертвите на конфликта продължава да расте", коментира помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Тайе-Брук Зерихун на заседание на Съвета за сигурност на световната организация. По думите му досега загиналите са 9 333, а ранените - 21 396, предава БТА. 



Той заяви, че последният случай, при който е имало жертви, е бил на 27 април, когато при артилерийски обстрел в района на Донецк са били убити най-малко четирима цивилни, а поне осем човека са били ранени.

Според него през последните седмици боевете се изострят до степен, невиждана от август 2014 г., когато сраженията са били най-ожесточени.

Зерихун призова всички страни да спрат бойните действия. Той разкритикува и двете враждуващи страни за възпрепятстване на достъпа на международната наблюдателска мисия, създадена съгласно споразумението от Минск от февруари 2015 г.

Това е първото заседание на Съвета за сигурност, посветено на ситуацията в Украйна, от декември миналата година. По време на него представителите на Русия и Украйна си размениха остри обвинения за това кой е отговорен за разпалването на враждебните действия.

Русия предложи проектодекларация, която да потвърди ангажирането на ООН с Минските договорености. По текста обаче не беше постигнато съгласие, защото в него се призовава и за разследване на убийството на руски демонстранти в Одеса без да се споменават нарушенията на прекратяването на огъня, извършвани от бунтовниците в Източна Украйна.

САЩ, Франция и Великобритания осъдиха руската агресия като отговорна за разпалване на конфликта, посочва Асошиейтед прес.

Наблюдателската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че подготвя примирие в Източна Украйна по време на започващата на 1 май седмица, когато православните християни празнуват Великден, отбелязва руската информационна агенция ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
да пратят мангалоидите и пумаците да се дрънкат ве нали раждали по 15 деца ми супер ето аз съм ЗА, а българските войничета да стоят в къщи и да гледат мача от първия ред ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
albobo76
преди 8 години
Съвсем случайно Порошенко поиска от Плевнелиев да влезем във военен съюз с Украйна точно преди подновяването на конфликта. Искат и нас да ни вкарат във месомелачката на сатанистите, а те са най-щастливи, когато мелят славяни и православни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Режима във Фашингтон финансира и доведе хунтата в Киев с цел геноцид над собствения си народ (населенито на Украйна намаля с много повече от това), но има Бог !!!Включая за продажни журналисти, които си бършат *** с истината, вместо да я кажат такава, каквато е....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още