IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция е договорила с кредиторите план за приватизация на електрическия оператор

Предвижда се 51% от компанията да останат държавни, а 20% да бъдат продадени на частни инвеститори и 29% да се листнат на борсата

20:15 | 19.04.16 г. 5
Гърция е договорила с кредиторите план за приватизация на електрическия оператор

Гърция е договорила с международните кредитори план за приватизация на електрическия оператор ADMIE, предава БТА, като се позовава на публикация в гръцкия в. “Вима”.

Планът предвижда 51 на сто от компанията да остане държавна собственост, 20 на сто да премине в частни ръце, а останалите 29 на сто да бъдат листнати на борсата, допълва изданието. 

Изданието цитира източници от гръцкото министерство на околната среда и енергетиката. Те са съобщили, че през май ще стартира изработването на законовите норми. През юни ще бъде обявен конкурс с перспектива до октомври да има яснота по приватизацията на оператора. 

Твърди се, че представители на енергийното ведомство вече са установили контакти с италианската компания Едисон, за да договарят с нея процента, който е предвиден да мине в частни ръце. Интерес по тази сделка провяват също и компании от Израел, Русия и Америка, отбелязва вестникът. 

Продажбата на ADMIE беше едно от условията на споразумението с кредиторите от юли миналата година, според което Гърция трябва или да приватизира компанията, или да намери компенсираща мярка, която да има "еквивалентен ефект върху конкурентоспособността".

ADMIE е част от националната електрическа компания на Гърция ДЕИ, в която държавата притежава над 50 процента. 
"Вима" пише още, че на разговорите в Атина е бил обсъждан и въпросът за новия приватизационен фонд. Кредиторите на страната са поискали за приватизация да бъдат обявени 27 държавни активи, а не само 11, както е приело правителството. Сред тях са държавната газова компания DEPA, държавните пощи ELPE, водоснабдителната компания, Солунската ВиК компания и ДЕИ. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 8 години
Направи един човек свой длъжник и му извади душата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Alx
преди 8 години
Сега най интересното е какво ще се случи с Англия, ако те гласуват за напускане на Еу и тръгнат да напускат съм почти готов да се обзаложа че ако не се зе започне яко подстригване на дълга на Гъция маляките ще са следващите дето ще хванат пътя... И има едно нещо което неможе да им се отрече на гърците че имат истинско гражданско общество... (икономиката и мързела им не ги коментирам).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Написал си просто невероятен коментар.--------------------------------------Гърците ще ги направят бедни като нас.-----------------------------------------------Кой ще ги направи бедни? Да не би да е Европейският съюз?! Защото ако е ЕС то те биха могли да ги направят НАИСТИНА БЕДНИ още преди десетилетия. Нямаше никаква нужда първо да ги приемат в ЕС, После и в Еврозоната, както и да им отпускат многомилиардните "спасителни програми", които така и не успяха да ги спасят. А да им отпускат стотици милиарди кредити преди това съвсем пък не е било нужно. Това е един наистина много скъп начин да направиш някого беден. Ако им бях консултант бих направил гърците бедни далеч по-евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
trendline
преди 8 години
Гърците ще ги направят бедни като нас. Догодина ще ги накарат да продадат останалите 51%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още