IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изненадващо представи висок излишък

Междувременно Fitch потвърди кредитния рейтинг на страната на равнище CCC - три степени под инвестиционното ниво

10:05 | 12.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Благодарение на по-високи приходи и по-ниски разходи гръцкото правителство се представя по-добре от очакваното.

За януари и февруари бюджетът на държавата отчита излишък от почти 3 млрд. евро, съобщи Министерството на финансите в Атина, цитирано от Ройтерс. Поставената от властите цел бе за излишък от 1 млрд. евро.

При това става дума за т. нар. първичен бюджет, в който са изключени разходите за кредит. Бюджетите за социални разходи и на общините не са включени в него. Балансът на правителството следователно се различава от данните, които се следят от кредиторите от ЕС и МВФ.

Данъчните приходи за първите два месеца са в размер на 8,1 милиарда евро, което превишава заложената от властите цел с 322 млн. евро.

Междувременно международната рейтингова агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на Гърция на равнище CCC, предаде Ройтерс.

В изявлението на агенцията се пояснява, че страната е постигнала напредък, но пред нея остават още рискове. Равнище на кредитния рейтинг от CCC според класификацията на Fitch говори за уязвимост и зависимост от благоприятни икономически условия. Такъв рейтинг освен това е три степени под инвестиционното ниво.

Въпреки това Fitch признава, че Гърция е постигнала значителен напредък към постигането на целите, поставени ѝ от нейните международни кредитори. В същото време агенцията посочва, че остават рискове, по-конкретно във връзка с наплива на мигранти в страната и несигурността около започнатите реформи.

В сряда кредиторите на страната започнаха преговори с правителството с цел приключване на проверката на предписаните реформи. Това е важно условие за продължаването на помощта за страната и за обсъждане на евентуално облекчаване на нейното дългово бреме.  

За това заговори и премиерът на страната Алексис Ципрас. „Ние приветстваме дискусията по жизнено важния въпрос за дълга", заяви Ципрас след срещата си в Атина с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия. „Има нужда от намаляване на тежестта на гръцкия дълг със значително увеличаване на погасителния период и договаряне на гратисен период", отбеляза същевременно гръцкият премиер. По думите му това значително ще намали цената за обслужване на дълга, което е „ключов фактор". 

Гръцката икономика се представи наскоро по-добре от очакваното. Брутният вътрешен продукт на Гърция се разшири с 0,1% през последните три месеца на 2015 г. на тримесечна база, възстановявайки се от спада от 1,2% през предходния период и спрямо по-рано очакваното свиване с 0,6%.

Очаква се през тази година държавният дълг на страната да достигне пик от 185 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а през следващата година да падне до 181,8 на сто от БВП.

Според доклад на ОИСР, публикуван в четвъртък, през 2016 г. икономическият растеж ще бъде нулев, като постепенно ще се ускори до 1,9 на сто след година.

От ЕС прогнозират по-висок икономически растеж през 2017 г. - 2,7 на сто. ОИСР очаква запазване на високите нива на безработицата, която тази година ще е 24,7 на сто, а следващата ще спадне до 23,8 на сто. 

Още по темата вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още