IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" никога не е бил сериозен икономически проект, смята експерт

Много важен енергиен проект между Русия и Турция е АЕЦ "Аккую", за която никой още не коментира, смята Бурчу Пунсман

13:08 | 22.02.16 г.
"Турски поток" никога не е бил сериозен икономически проект, смята експерт

„Турски поток“ никога не е бил сериозен икономически проект, смята анализаторът от Анкарския политически център (APM) Бурчу Пунсман, цитирана от News.am. Според нея целта на газопровода е била да се реализират антиукраинските планове на Русия.

По време на конференция експертът коментира развитието на руско-турските проекти в сферата на енергетиката на фона на обтегнатите отношения между двете страни. Според нея „Газпром“ трудно би намерила средства, за да реализира този проект.

Най-важният проект между Русия и Турция обаче е ядрената централа „Аккую“, за чието бъдеще даже никой не коментира. Според Пунсман обаче дори и плановете за изграждането на централата да бъдат прекратени, Турция едва ли ще пострада сериозно.

„Не съм сигурна нуждае ли се Турция от ядрена енергия и особено от централа, построена по руска технология“, заявява тя.

Припомняме, че в края на ноември 2015 година отношенията между Русия и Турция охладняха, след като турските ВВС свалиха руския боен самолет. Споровете дали той се е намирал над турска територия или не, все още нямат своето официално потвърждение. След инцидента Москва спря редица проекти, които изпълняваше съвместно с турската страна. Въведени бяха и икономически санкции.

Една от „жертвите“ в конфликта се оказа „Турски поток“, който трябваше да замести „Южен поток“ по дъното на Черно море. И двата проекта за изграждане на газопровод на този етап са замразени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още