IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси японски инвеститори за петролните и газовите си проекти

Москва се опитва да се застрахова от китайската си "свърхзависимост", посочва Nikkei

11:21 | 22.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия търси японски инвеститори за петролните и газовите си проекти

Русия ще предложи на японски компании да инвестират в мажоритарни дялове в петролни и газови проекти, съобщи в интервю за японския икономически всекидневник Nikkei вицепремиерът на страната Аркадий Дворкович. Москва използва подобен подход, за да привлече и китайски компании.

В миналото Русия рядко предлагаше сътрудничество с чуждeстранни компании в подобни проекти, посочва азиатското издание. Западните санкции обаче ограничават паричните потоци към страната и това забавя развитието на петролната индустрия.

Една от първите стъпки на Москва беше да насочи вниманието си на Изток. Страната вече се радва на сътрудничество с китайски компании, спечелили концесии в енергийния сектор, допълва още Nikkei.

Сега подобна планове руското правителство има и към японския бизнес „със стратегически планове за развитие“, става ясно от думите на Дворкович. С отворените врати към Япония Москва търси не само капитали, но и сигурност от „свръхзависимост“ от Китай.

Япония е една от държавите, които въведоха икономически санкции срещу Русия заради едностранното анексиране на Крим. В същото време обаче Русия „има много конструктивни отношения с японските компании“, заявява руският вицепремиер. Според него това създава добра среда и за политически диалог между двете държави.

Nikkei припомня дългогодишните спорове между Москва и Токио за Курилските острови. Въпреки че Русия търси икономическа подкрепа, това няма да окаже влияние върху позицията на страната по отношение на тази територия, категоричен е Дворкович.

Освен в енергийни проекти, японският бизнес може да намери добра среда за развитие и в други икономически сектори в Русия, сред които и автомобилният, смята още той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още