IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия заделя 1,7 млрд. долара за кризисен план

Част от средствата ще отидат при производителите на железопътни и селскостопански машини, както и на потребителски стоки

20:23 | 25.01.16 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия заделя 1,7 млрд. долара за кризисен план

Руското правителство е заделило 135 милиарда рубли (1,7 милиарда долара), за да подпомогне реалната икономика според проект на антикризисен план, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама високопоставени руски представители.

Според трети източник Москва може да използва отделно 340 милиарда рубли за намаляване на социалното недоволство. 

Засегната от ниските цени на петрола, западните санкции и поевтиняването на рублата, Русия е разделена между необходимостта да подкрепи свиващата се икономика и желанието си да запази средства, които да й помогнат в преодоляването на един от най-сериозните спадове, откакто Владимир Путин е на власт.

Двама високопоставени руски представители, пожелали анонимност, посочиха пред Ройтерс, че е изготвен антикризисен план, който предвижда 135 милиарда рубли в помощ на реалната икономика. Средствата са взети от неизхарчени бюджетни пари от 2015 година, допълниха те.

Част от средствата ще отидат при производителите на железопътни и селскостопански машини, както и на потребителски стоки, а също така и в сектора на строителството. На руските автомобилопроизводители вече им обещаха 50 милиарда от 135-те милиарда рубли, посочи друг източник.

Финансовото министерство, което контролира антикризисния фонд, е против харченето на всички пари, допълни един от източниците. Окончателното решение кой сектор какво ще получи предстои да бъде взето.

По-голяма част от помощта ще бъде под формата на субсидии и държавни гаранции, за да се споделят рисковете за банките и да се намалят лихвите. 

Брутният вътрешен продукт на Русия се свива с 3,7% през 2015 г., сочат предварителни данни от понеделник на Федералната статистическа служба, цитирани от специализираното издание Росблат. През 2014 г. беше отчетен ръст от 0,7%.

Преди да бъдат публикувани данните, министърът на икономиката Алексей Улюкаев прогнозира, че свиването на руския БВП през 2015 г. ще бъде със сходен темп, какъвто се очакваше и през декември – 3,7 – 3,8%. Освен това Улюкаев заяви, че спадът на руската икономика се забавя.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 8 години
до оня ден отричахте, сега вече като и официална Масква си призна спряхте.... санкции срещу русия няма има срещу путинолюбци и 2-3 държавни фирми ... те (путин) сам избра да не ядът руснаците домати...Та каквото искате си пишете и драскайте продажници на Запада! ---- хахахахахаха, това обида ли е, близко източно псе ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 8 години
Никой никога не е писал че нещата в Русия са гладки----еми ти лично доста писа че русия е добре и санкциите които си самоналожиха не действат, сега пишеш обратното ... ако има лекар да каже как му се вика на това.... и после почна с мантрата, брюксел, вашингтон ... усещаш ли се колко си зле ? и за това ме объркваш, често си противоречиш, което пък е нормално за вас, щото електората ви помни късо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 14
khao
преди 8 години
кви санкции, не се сещам да им е забранено да изнасят стоки от Русия ? а забраната за внос си е наложиха сами.Санкции са квото беше за Иран, а не ЕС и САЩ дето блокирали 2-3 сметки от 100 на няколко близки на путин ... голямата работа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
"...че ме объркахТе :):):)"==Споко. Това е нормално за русофобите. Те изначално са объркани хора и трудно схващат. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 10
contra2
преди 8 години
Ha Khao му свършват аргументите, щом започва да се хваща за думата. Кой от нас отрича за криза при положение, че от 2 години ни навирате постоянно санкциите на Запада? Просто са смешни и жалки западняците, през последните няколко седмици те прекалиха с личните си нападки към напълно легитимния президент на руснаците. Абсолютна липса на самокритика! Абсолютна арогантност и безотговорност пред света! Затова така всички мразят белите хора - това е заслугата на ония на Запад! Та каквото искате си пишете и драскайте продажници на Запада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Никой никога не е писал че нещата в Русия са гладки. Писано е, че не са по зле от налагащите им санкциите.Напротив по добре стоят. А че е самодостатъчна в голяма степен си личи по това от къде идват субсидиите. Не са от Брюксел или Вашингтон нали!? Освен това инвестициите на държавата са препоръчителни ако не и задължителни по време на подобни изпитания в икономиката. А що се касае до "кризисния план" то всяка уважаваща себе си относително независима държава би следвало да има такъв и не само за икономиката. За нашата това не важи защото сме просто колония. Колкото пуснат толкова. Няма план "Б". Спират субсидиите ни и европейската ни държавани се разпада. Крадливия ни елит ще обере каквото е останало и ще си тръгне "по доволен и по богат" от тази "фронтова"територия. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 11
markov
преди 8 години
Ми съвсем да нямат проблеми не е , имат спад от 3,7 % на БВП което на фона на всичките дрънканици за санкции, фалити , разпадане и т.н. са си направо успех ....Руската икономика излезе изненадващо устойчива във тая враждебна среда ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
khao
преди 8 години
я анализирай що правят кризисен план, като НЯМА криза в тяхната независима, самодостатъчна и адаптираща се към санкции икономика ?таварищ путин ли е крив че прави план, или вие неговите лаладжии които казват че няма криза ? че ме объркахТе :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
khao : "....дано повече такива програми :):) уважавам държавни субсидии в авторитарни държави ... успеха е гарантиран, хахахаха..."===Инвстор: " Българските фермери стават все по-зависими от субсидиите*"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Програмите на Брюксел за субсидии са толкова много че съм сигурен че не можеш да ги изброиш. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още