IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия заделя 1,7 млрд. долара за кризисен план

Част от средствата ще отидат при производителите на железопътни и селскостопански машини, както и на потребителски стоки

20:23 | 25.01.16 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия заделя 1,7 млрд. долара за кризисен план

Руското правителство е заделило 135 милиарда рубли (1,7 милиарда долара), за да подпомогне реалната икономика според проект на антикризисен план, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама високопоставени руски представители.

Според трети източник Москва може да използва отделно 340 милиарда рубли за намаляване на социалното недоволство. 

Засегната от ниските цени на петрола, западните санкции и поевтиняването на рублата, Русия е разделена между необходимостта да подкрепи свиващата се икономика и желанието си да запази средства, които да й помогнат в преодоляването на един от най-сериозните спадове, откакто Владимир Путин е на власт.

Двама високопоставени руски представители, пожелали анонимност, посочиха пред Ройтерс, че е изготвен антикризисен план, който предвижда 135 милиарда рубли в помощ на реалната икономика. Средствата са взети от неизхарчени бюджетни пари от 2015 година, допълниха те.

Част от средствата ще отидат при производителите на железопътни и селскостопански машини, както и на потребителски стоки, а също така и в сектора на строителството. На руските автомобилопроизводители вече им обещаха 50 милиарда от 135-те милиарда рубли, посочи друг източник.

Финансовото министерство, което контролира антикризисния фонд, е против харченето на всички пари, допълни един от източниците. Окончателното решение кой сектор какво ще получи предстои да бъде взето.

По-голяма част от помощта ще бъде под формата на субсидии и държавни гаранции, за да се споделят рисковете за банките и да се намалят лихвите. 

Брутният вътрешен продукт на Русия се свива с 3,7% през 2015 г., сочат предварителни данни от понеделник на Федералната статистическа служба, цитирани от специализираното издание Росблат. През 2014 г. беше отчетен ръст от 0,7%.

Преди да бъдат публикувани данните, министърът на икономиката Алексей Улюкаев прогнозира, че свиването на руския БВП през 2015 г. ще бъде със сходен темп, какъвто се очакваше и през декември – 3,7 – 3,8%. Освен това Улюкаев заяви, че спадът на руската икономика се забавя.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 6
MarginCall
преди 8 години
Та, народът хубаво го е казал "хем голям, хем ***". И ако някой ще ми опонира, как то от тия блага нямало нужда. Как той, разбираш ли, си ползвал Нокия фенерче и повече не му трябвало. Как филми не гледал и музика не слушал... хайде няма нужда. Всеки луд с номера си. Въпросът е, че Нормалните хора имат нужда от тези неща и си ги търсят. Дори руснаците.И за пореден път да напомня, че поток от емигранти към Русия не се забелязва. Така че аргументи от типа: в Русия е много яко, а в Америка, Австралия и Канада бият *** - разбирай имат зелена карта и не ни пускат там, за това ще си седим тука и ще плюем по развития свят, белким на някой накривим шапката.Специялно за троловете - никога не забравяйте, че единственият човек на тази зема, който се интересува от мнението ви, е продавачката в супермаркета, когато ви пита: Искате ли торбичка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 6
MarginCall
преди 8 години
Проблемът на руската икономика е... че няма руска икономика при този олигархичен вид на управление. Защото на цоцаш материални блага и да ги разменяш за вещи и услуги създадени от хора, които мислят и правят, не е точно икономика. Някакъв тип разменна търговия е.Всъщност не би било проблем за руснаците, стига да се ограничат до това, което произвеждат. Лошото е, че след като хубаво се надуят и обяснят на целия свят колко са велики и как могат с едно пръстче да изстрелят хиляди атомни ръкети, те тичат в магазините на Епъл за Айфон, купуват си Мерцедеси и БМВ-та, инсталират си Уиндоус и в края на деня сядат уморено пред неРускота си плазма да изгледат Междузвездни войни.Така и не можах да разбера каква им е идеята да заплашват с ядрен холокост хората, които им произвеждат по-голямата част от забавленията?Защото аз съм карал Лада и Москвич и за тези, които са забравили - няма "удоволствие от карането", както го наричат. Десетки години Лада се произвеждаше почти без подобрение и изме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 8 години
Много мижав тоз план . По малък дори от годишните помощите на Бг от ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Изданието изброява множеството предизвикателства, пред които е изправена страната: геополитически рискове, колебания в цените на петрола и газа, продължаващите западни санкции и слабите възможности за икономически ръст.........................Същевременно опасенията за рублата са много по-малки, отколкото за турската лира, например, въпреки че икономиката на Турция би трябвало да печели от евтиния петрол. За разлика от руската валута, турската рухна не с 12%, а само с 3,2%, макар че и това е рекорд за страната. Анкара, обаче, не успява да спре обезценката на лирата от средата на 2013 г., независимо от ръста на икономиката, твърди Уолстрийт джърнъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Русия се справя с такива икономически проблеми, от които много други развиващи се икономики досега щяха да рухнат, пише Уолстрийт джърнъл (The Wall Street Journal) в броя си от 25 януари. Изданието изброява множеството предизвикателства, пред които е изправена страната: геополитически рискове, колебания в цените на петрола и газа, продължаващите западни санкции и слабите възможности за икономически ръст."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 8 години
май ми ставаш втория по любимост *** след доказано прoстия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 8 години
думите създавали факти ?!?!?!... с половин мозък ли ви наемат или после го изрязват ? ... и айде моля ти се още един път за санкциите ми кажи :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 8
contra2
преди 8 години
Ако Khao не беше толкова жалък, щяхме да го съжаляваме. Пяната му капе от муцуната /за да Ви върна израза , "псе"/! На Ваше място, Khao, не бих нападал така хората...И по-внимателно с думите - те създават факти! И още един път - ние не сме отричали, че има санкции, а тяхната целесъобразност и ефекта им. Това самият Путин ВСЕКИ път им го припомня на евроатлантиците...Но може би Вие, Khao, сте един от нашите некадърни адвокатчета-юристи, които така обичат да обръщат думите в устата на хората, че не са способни една съдебна реформа да направят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 8 години
а въпроса ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Отговора е в пост 9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още