IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия заделя 1,7 млрд. долара за кризисен план

Част от средствата ще отидат при производителите на железопътни и селскостопански машини, както и на потребителски стоки

20:23 | 25.01.16 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия заделя 1,7 млрд. долара за кризисен план

Руското правителство е заделило 135 милиарда рубли (1,7 милиарда долара), за да подпомогне реалната икономика според проект на антикризисен план, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама високопоставени руски представители.

Според трети източник Москва може да използва отделно 340 милиарда рубли за намаляване на социалното недоволство. 

Засегната от ниските цени на петрола, западните санкции и поевтиняването на рублата, Русия е разделена между необходимостта да подкрепи свиващата се икономика и желанието си да запази средства, които да й помогнат в преодоляването на един от най-сериозните спадове, откакто Владимир Путин е на власт.

Двама високопоставени руски представители, пожелали анонимност, посочиха пред Ройтерс, че е изготвен антикризисен план, който предвижда 135 милиарда рубли в помощ на реалната икономика. Средствата са взети от неизхарчени бюджетни пари от 2015 година, допълниха те.

Част от средствата ще отидат при производителите на железопътни и селскостопански машини, както и на потребителски стоки, а също така и в сектора на строителството. На руските автомобилопроизводители вече им обещаха 50 милиарда от 135-те милиарда рубли, посочи друг източник.

Финансовото министерство, което контролира антикризисния фонд, е против харченето на всички пари, допълни един от източниците. Окончателното решение кой сектор какво ще получи предстои да бъде взето.

По-голяма част от помощта ще бъде под формата на субсидии и държавни гаранции, за да се споделят рисковете за банките и да се намалят лихвите. 

Брутният вътрешен продукт на Русия се свива с 3,7% през 2015 г., сочат предварителни данни от понеделник на Федералната статистическа служба, цитирани от специализираното издание Росблат. През 2014 г. беше отчетен ръст от 0,7%.

Преди да бъдат публикувани данните, министърът на икономиката Алексей Улюкаев прогнозира, че свиването на руския БВП през 2015 г. ще бъде със сходен темп, какъвто се очакваше и през декември – 3,7 – 3,8%. Освен това Улюкаев заяви, че спадът на руската икономика се забавя.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

52
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Какво искаш да кажеш с това че руснаците ползвали чужди технологии в нещо си там /в каквото и да е/!? Та коя държава не го прави!? Ама че смешен довод. Вярно е че САЩ имат повече патенти към момента но имат и повече от два пъти населението на Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Можели в списъче от 1 до 5 да изброиш колко от тези "върхове на човешкото знание==Ще ти ги изброя в "1"Всичките! Само се замисли без "Менделеевата таблица" дали щеше да щракаш на компютъра си. !!!! А без постиженията на Циолоковски дали САЩ щяха да имат марсоход :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"0" !??? Е ....няма какво повече да се хабя! Май С о р о с всичките ви учебници е сменил! ха ха ха е бога ми никой не е в състояние да ви помогне! Много години усилия са това! Как да стане с едни коментари тук!? :)))) Ха замисли се кой борави с лозунги пак! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Можели в списъче от 1 до 5 да изброиш колко от тези "върхове на човешкото знание==Ще ти ги изброя в "1"Всичките! Само се замисли без "Менделеевата таблица" дали щеше да щтракаш на компютъра си. !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Голямото дрънкане на доспехи е на САЩ. Погледни картата с военните им бази. Погледни размера на армията им и т.н. Виж и колко войни са водили и водят само през последните 25 години. Русия дрънкала оръжия! Смешна работа. Та руснажците първи и едностранно прекратиха полетите на стратегическата си авиация. Това не беше ли жест? Какво отговориха САЩ!? Изобщо ...стига с тези опити да се изкарва Русия агресивна. Ако четеш история ще видиш че Русия е водила много войни но от доста време насам не тя е била агресора! За санкциите и икономиката. Кажи ми ти руши ли се това което го НЯМА!? Ако Русия няма икономика с каква цел са санкциите? Ако Запада не усеща заплаха за хегемонията си защо би бил враждебен? Къде е логиката? Защо не се държи така със "Брега на слоновата кост" ? :))) Хайде стига глупости по отношение Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 8 години
Можели в списъче от 1 до 5 да изброиш колко от тези "върхове на човешкото знание" произведени от руската наука ползваш в ежедневието си ? Ти лично . И моля те без лозунги - не целя да се замеряме с лозунги . Лично моя списък е равен на "0" . Или по скоро на 1 - ел енергия произведена в руска технологична АЕЦ но дълбоко модернизирана с западни технологии . Значи - 0.5 точки от моето потребление . Очаквам твоя коректен отговор . И пак да помоля - без лозунги в стил - ще , ще , ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Ами като не си русофоб защо отричаш очевадното ? Та руската наука и технолигии винаги са били по върховете на човешкото знание? Не само науката. Защо ти дадох пример с оръжията. Ами защото това е много чувствителна сфера при ползването на високи технологии. Защото просто е невъзможно да си независим там ако нямаш собствени разработки. Причините са елементарни. Що се отнася до бюджетите всички русофоби правите основна грешка когато смятате само в долари. А и големината на бюджета и ефективността са две различни неща. Толкова по зле за САЩ че Русия ги догонва бясно с в пъти по малък бюджет. Имай предвид и че в Русия живее повече от два пъти по малко население, т.е им е необходима много по висока ефективност. ...и т.н. Мисля че ги съзнаваш тези неща но се надяваш да заблудиш аудиторията с пропагандна цел. :) Затова те смятам за русофоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 3
MarginCall
преди 8 години
Хайде стига с тия високоточни удари, ако обичаш. Голямо дрънкане на допехи, голямо чудо. Смотаните американци имат военен бюджет колкотро следващите 8 държави в топ 10, където някъде се мъдри и Русия. Щом опре работата до сравнение на постижения и се започва броенето на танкове и самолети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 3
MarginCall
преди 8 години
Не съм Русофоб. Никакъв не съм. За нищо не агитирам. Не те карам да си купуваш Айфон (които не харесвам, междудругото), нито да имигрираш в Австралия. Проблемът, на хората като теб, е че смятат тези, които не са на твоето мнение за врагове или ...фоби. Тоест или съм с теб или съм против теб.Аз не плюя по Русия, просто казвам, че нещата не са каквито ги изкарвате: ти, руската преса и руският президент. Нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Европа не съм споменавал. Говорих за Щатите, Канада и Австралия. Страни, които имат програма за миграция и отсяват тези, които са им нужни. И определено овчар от Тюркменистан няма да се класира по точковата система на Канада. Ако щеш вярвай.==Вярвам ти разбира се. Това си има причина. Имат си достатъчно ОВЧАРИ. В Русия изглежда руснаците се занимават с труги дейности и овчари не им достигат. Защо да не си внесат? Имат нужда някой да им гледа добитъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още