fallback

Русия заделя 1,7 млрд. долара за кризисен план

Част от средствата ще отидат при производителите на железопътни и селскостопански машини, както и на потребителски стоки

20:23 | 25.01.16 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руското правителство е заделило 135 милиарда рубли (1,7 милиарда долара), за да подпомогне реалната икономика според проект на антикризисен план, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама високопоставени руски представители.

Според трети източник Москва може да използва отделно 340 милиарда рубли за намаляване на социалното недоволство. 

Засегната от ниските цени на петрола, западните санкции и поевтиняването на рублата, Русия е разделена между необходимостта да подкрепи свиващата се икономика и желанието си да запази средства, които да й помогнат в преодоляването на един от най-сериозните спадове, откакто Владимир Путин е на власт.

Двама високопоставени руски представители, пожелали анонимност, посочиха пред Ройтерс, че е изготвен антикризисен план, който предвижда 135 милиарда рубли в помощ на реалната икономика. Средствата са взети от неизхарчени бюджетни пари от 2015 година, допълниха те. Част от средствата ще отидат при производителите на железопътни и селскостопански машини, както и на потребителски стоки, а също така и в сектора на строителството. На руските автомобилопроизводители вече им обещаха 50 милиарда от 135-те милиарда рубли, посочи друг източник.

Финансовото министерство, което контролира антикризисния фонд, е против харченето на всички пари, допълни един от източниците. Окончателното решение кой сектор какво ще получи предстои да бъде взето.

По-голяма част от помощта ще бъде под формата на субсидии и държавни гаранции, за да се споделят рисковете за банките и да се намалят лихвите. 

Брутният вътрешен продукт на Русия се свива с 3,7% през 2015 г., сочат предварителни данни от понеделник на Федералната статистическа служба, цитирани от специализираното издание Росблат. През 2014 г. беше отчетен ръст от 0,7%.

Преди да бъдат публикувани данните, министърът на икономиката Алексей Улюкаев прогнозира, че свиването на руския БВП през 2015 г. ще бъде със сходен темп, какъвто се очакваше и през декември – 3,7 – 3,8%. Освен това Улюкаев заяви, че спадът на руската икономика се забавя.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
fallback