IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прага предлага "резервна гранична система" по линията България-Македония

Тя трябва да регулира мигрантския поток, смята чешкият премиер Бохуслав Соботка

18:24 | 19.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="line-height: 12px;">Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка. Снимка: Ройтерс

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка предлага да бъде създадена „резервна гранична система" по линията България-Македония, която да предпазва шенгенските страни от проникването на нелегални мигранти от Близкия изток и Северна Африка, предаде ТАСС.

Според Соботка е необходимо засилване на охраната на шенгенските граници и да бъде създадена единна европейска гранична и брегова охрана. "Но тъй като засега нищо такова не действа, трябва по линията България-Македония да се създаде резервна гранична система", каза той. Според него ЕС трябва да изпрати там техническо оборудване, което да позволи регулиране на мигрантския поток, след като той не може да бъде регулиран в Турция или в Гърция.

Същевременно чешкият премиер призна, че ключът за решаването на мигрантската криза е в успешния изход на мирните преговори за прекратяването на гражданската война в Сирия. По думите на Бохуслав Соботка тогава мотивацията на мигрантите да тръгват към Европа би намаляла "близо наполовина".  

Междувременно група мигранти, чиято молба за убежище е сметната за неоснователна и подлежат на депортиране в Русия, откъдето са влезли в Норвегия, отказват да бъдат екстрадирани, предаде AFP, цитирана от БТА.

Норвежката полиция съобщи, че планира да върне близо 5500 души, влезли от Русия с велосипеди през граничния пункт Стурскуг (в най-северната част на Норвегия), който е затворен за пешеходци. Норвегия смята Русия за безопасна страна, така че хора, идващи от нейна територия, нямат право на убежище.

Норвежката телевизия NRK съобщи, че близо 50 души, които подлежат на депортация, за избягали от център за подслоняване на бежанци. Съобщава се също за мигранти, обявили гладна стачка и други, които отказват да се качат на автобуси до Русия въпреки минусовите температури.

Миналата година Норвегия върна 371 души - главно афганистанци, сирийци, непалци и пакистанци, влезли в страната през Стурскуг. 
 

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
hagan
преди 8 години
Европа е поставена в партер и двама арабия и правят сандвич не за хранене това което казва Чехия Унгария Полша Словакия трябва да се чуе само това е пътя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Ами тея дето ше остават да бачкат , да целуват кръста и никакви джамии и фереджета ! Който не ще , обратно откъдето е дошъл !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
delcoSmoka
преди 8 години
Не си прав ! Ограда и стрелба на месо ще оправят нещата за няколко месеца само, но въпроса е че нема желание за това. На изпедерастенаа,фемиинирана и застаряваща Европа.Със СОЦИАЛНА система дето обещава реки от мед и масло до гроб и требе работна ръка ха ха ха Лошото е че са избрали мноооогооооо неподходяща за това човешка измеет застинала в интелектуалното си развитие някъде 7-8 век ха ха хаИнтересно какво стана с ДОКТОРИТЕ И ИНЖИНЕРИТЕ ха ха ха май станали ИЗНАСИЛВАЧИИИИ ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Никакви прегради няма да спрат термитите...а пък мир в Сирия още по малко.Корабът Европа е взет на абордаж и е вече въпрос на време потъването или превземането му.Връщането на някои успели да влязат ще е адски трудно и съпроводено доста бунтове и напрежение.Без намеса на сериозна армия това си е causa perduta !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още