IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Неа демократиа" обръща страницата с новия си лидер

Заражда се нова опозиция на правителството на Сириза - Кириакос Мицотакис е добре приет в Европа

18:12 | 11.01.16 г. 1
<p>
	Кириакос Мицотакис. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Кириакос Мицотакис. Снимка: Ройтерс

Изненадващ обрат взеха вътрешнопартийните избори за председател на гръцката "Неа демократиа". Въпреки стастическите проучвания, които обещаваха победа на Евангелос Меймаракис, битката беше спечелена от бившия министър на административната реформа в правителството на Андонис Самарас Кириакос Мицотакис, син на бившия министър-председател на Гърция Константинос Мицотакис.

За медиите в южната ни съседка победата на Мицотакис е не просто нова страница, а нова глава в историята на партията. Възпитаник на Харвард, владеещ английски, френски и немски език, 47-годишният нов лидер на консерваторите в страната е сочен като технократ и космополит. Той е по-близо до поколението на сегашния премиер Алексис Ципрас и е идеалният кандидат за детронирането на Сириза от властта.

Затова и за много от изданията в Гърция един от големите губещи от вота е не Меймаракис, а Ципрас. 62-годишният Меймаракис всъщност вече изгуби битката с настоящия премиер на Гърция при предсрочните избори, провели се в страната през септември 2015 година. И тогава социологическите проучвания обещаваха победата за "Неа демократиа" и временния лидер на партията тогава - Евангелос Меймаракис. 

С избора на Кириакос Мицотакис се слага край и на доминацията на фамилията "Караманлис" в лидерството на "Неа демократиа", посочва пък в свой анализ френското издание Le Monde

Мицотакис спечели своите съпартийци с обещанията си, че ще предложи алтернатива на управлението на страната. "Неа демократиа" ще има и нова цел срещу "популизма на некомпетентно правителство", пише "Катимерини".

Задоволство от избора на новия лидер на "Неа демократиа" изказват и в Брюксел. В Европа Мицотакис има репутацията на реформист, играл важна роля при подписването на втората програма за спасението на Гърция. В допълнение европейските чиновници са доволни, че получават нов коз срещу премиера Алексис Ципрас, който от месеци се изявяваше като безалтернативен при постигането на европейските изисквания.

Председателят на парламентарната група на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер коментира в Twiiter, че победата на Мицотакис ще сложи край на популизма на лявото гръцко управление.

 

В края на миналата година Мицотакис беше сочен като аутсайдер в борбата за лидерството на "Неа демократиа". Неговият шанс обаче дойде след провал на първите избори в края на 22 ноември, когато минимален брой съпартийци отидоха до предизборните урни.

При голям интерес преминаха обаче изборите през декември - над 400 хил. гласуваха за нов председател на партията. На втория тур, провел се на 10 януари, до урните обаче отидоха по-малък брой избиратели - 330 хил., допълва "Етнос".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
К'ва демокрация, к'ви 5 драхми. Гърция се управлява от наследствена кланова система, фамилиите Мицотакис и Папандреу вече десетилетия като пиявици са се впили. Този бил технократ и космополит. Айде бе :) Т'ва ли е най-важното му достойнство или фамилното му име ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още