IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъците в Източна Украйна заплашват договорката за мир

Правителствените сили и бунтовниците се опитват да наложат контрол върху селищата по демаркационната линия, които до скоро не смятаха за стратегически

11:09 | 05.01.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сблъсъците между украинските правителствени военни сили и бунтовниците в размирните Донецка и Луганска области намаляха, но така и не приключиха. Населените места в буферната зона често попадат ту под правителствен контрол, ту под контрола на проруските сепаратисти, което засилва опасенията, че постигнатото мирно споразумение в един момент ще бъде изоставено, пише онлайн изданието euractiv.com.

През декември украинските правителствени сили влязоха в с. Павлопил, което от месеци е в „сивата“ зона между териториите, контролирани от Киев, и тези под контрола на бунтовниците. До влизането на украинските войници населеното място не е имало доставки на храна и вода, коментират местните жители.

Няколко седмици след влизането им в Павлопил украинските военни съобщиха, че бунтовниците са превзели близкото с. Коминтерново. Международните наблюдатели в размирните украински региони също потвърждават, че в договорената в мирното споразумение демилитаризирана зона всъщност се водят военни действия. Това пък подкопава перспективите за мир.

Лидерите на сепаратистите отричат да са влизали в Коминтерново, но наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщават за военни камиони, които превозват бойна техника, както и за придвижването на танкове и други военни превозни средства.

Местните жители също казват пред наблюдателите на ОССЕ, че бунтовниците са влезли в Коминтерново на 22 декември.

„Това, което се случва там, определено нарушава мирното споразумение от Минск“, коментира Александър Хъг, зам.-ръководител на наблюдателите в Източна Украйна.

Мирното споразумение се нарушава и от двете страни. Оръжия се използват с намерението да бъде наложен контрол над районите, където преди това не е имало военно присъствие, пояснява Хъг, като разкритикува и разполагането на правителствени сили в Павлопил.

И военните, и бунтовниците се опитват да влязат в селата в „сивата“ зона, които доскоро са неглижирали заради липсата на стратегически предимства от контрола върху тях.

Военните признават, че през декември са влезли в седем населени места, като допълват, че се опитват да превземат селищата по протежение на демаркационната линия. Присъствието на войниците и бунтовниците обаче притеснява жителите, които смятат, че милитаризацията на района ще доведе до подновяване на сраженията.

Кметът на Павлопил Сергей Шапкин настоява постоянен контингент наблюдатели да се разположи в населеното място, за да се избегнат „провокации“. Жители на съседно населено място коментират, че само една ракета Град е достатъчна, за да доразруши останалото от селото. „Не че не сме благодарни на украинските войници задето ни донесоха храна, но преживяхме достатъчно от тази война“, коментират хората, докато се редят на опашка, за да си получат помощите от първа необходимост.

Изданието припомня, че лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия (т.нар. Нормандска четворка) постигнаха мирно споразумение в началото на 2015 г. след над 17-часови преговори в Минск. Четиримата лидери се договориха да се спазват суверенитетът и териториалната цялост на Украйна.

На 2 март м.г. европейските лидери одобриха ОССЕ да наблюдава дали се спазва мирното споразумение в размирните украински региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 35 rate down comment 3
dakl
преди 8 години
По същество промлемът вече е решен. Или Украйна се плаща за гяволъка и остава без Крим и Донбас, но продължава съществуванието си като държава , или изчезва от политическата карта на света.За сега други опции не се очертават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
ше преначертаваме границите май, друг път да не спират тока и да праат глупости .... и те така до Полша .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още