IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И в Русия имат проблем с кръстосаното субсидиране в енергетиката

Енергийното министерство има идеи как да защити уязвимите потребители, без да се минава през цената на тока

10:02 | 18.12.15 г. 2
И в Русия имат проблем с кръстосаното субсидиране в енергетиката

Руснаците трябва да плащат по-висока цена на електроенергията от предприятията, тъй като цената за доставка към битовите потребители е по-висока. Това заяви зам.-министърът на енергетиката на Русия Вячеслав Кравченко.

"Имаме проблем с кръстосаното субсидиране, при което промишлените потребители плащат за електроенергията повече от бита. Икономическата логика трябва е обратна", заяви той и допълни, че по-ниската цена за бизнеса ще стимулира и развитието на икономиката.

Кроссубсидирането на цените на електроенергията е проблем и в България и то предизвика масовите протести на бизнеса срещу цената на тока през тази есен. Обвиненията са, че правителството извършва социална политика през цената на тока.

Предложението на руското енергийно министерство как от една страна да бъдат подкрепени уязвими потребители, а от друга - премахнато кръстосаното субсидиране, е въвеждането на няколко тарифи на потребление.

Така например домакинства с потребление до 150 киловатчаса на месец ще плащат с 2% по-ниски цени от сегашните. Цената за битовите потребители с обеми между 150 и 600 киловатчаса ще се повиши с 10%, а над 600 киловатчаса - с 50 на сто.

За решаването на този сериозен проблем Министерството на енергетиката на Русия предлага и въвеждането на фиксирана такса за достъп до електрическата мрежа в размер на 20 рубли на месец, или по-малко от 0,30 евро. Това ще повиши приходите на разпределителните дружества с 240 млн. рубли, изчисли още Кравченко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
roli5
преди 8 години
По всички възможни писти ги работят мужиците!Путин е велик!Давай Вова!Още малко и ще гътнеш таз империя.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
Започна се!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още