IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Може да се наложи намаляване на бюджета заради ниските цени на петрола

Руският президент обяви на годишната си пресконференция, че най-лошото от икономическата криза е приключило

14:46 | 17.12.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Президентът Владимир Путин заяви в петък, че може да се наложи правителството да намали федералния бюджет заради спада на цените на петрола, но се опита да увери руснаците, че най-лошото от икономическата криза е приключило, съобщава Wall Street Journal.

Ударите върху страната са сериозни, тъй като цените на петрола, който формира около половината от приходите ѝ, се понижиха много под 50 долара за барел.

„Вероятно ще трябва да направим някакви корекции“, каза Путин, говорейки на годишната си пресконференция. Той обаче омаловажи проблема, заявявайки, че правителството няма нужда да предприема действия твърде скоро.

„Волатилността е много висока“, каза той по отношение на цените на суровия петрол. „Няма да бързаме с преизчисленията и с корекции на бюджета, тъй като това е придружено от намаляване на обема на финансиране за социални разходи, нефинансовия сектор“.

Путин повтори предишни свои изявления, че пикът на кризата в Русия е приключил. Той прогнозира, че икономиката ще се свие с 3,7% през тази година, но ще се върне към растеж през следващата, с което се различава от официалните статистики.

Путин похвали централната банка на Русия и правителството за начина, по който управляват икономиката, казвайки, че не би трябвало да има натиск върху централната банка за намаляване на лихвените проценти по кредитите. Вместо това трябва да се предприемат мерки за ограничаване на инфлацията, за да се позволи на банката да понижи лихвените проценти.

Путин каза още, че военната операция на Русия срещу противниците на сирийския президент Башар Асад няма да има значително влияние върху бюджета, сравнявайки военновъздушните удари, които Русия започна в началото на септември, с военни учения.

„Трудно е да си представим по-добро военно учение от това“, каза той. „Можем да се поупражяваме доста дълго време там, без това да има значителни щети върху бюджета ни“.

Операцията на Русия в Сирия повиши опасенията за избухване на конфликт между основните сили, замесени в борбата в страната. Путин атакува Турция по повод свалянето на руски изтребител на границата между Турция и Сирия миналия месец.

Русия отвърна на удара със санкции срещу Турция, включително прекратявайки туристически обиколки и забранявайки някои хранителни стоки. Путин каза, че връзките с Турция на държавно ниво вероятно няма да се подобрят в близко бъдеще.

Запитан за ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна, Путин за пореден път отрече руски военни да са замесени.

„Никога не сме казвали, че там няма хора, които решават определени въпроси във военната сфера, но това не означава, че там има редовни руски войни“, каза той. „Трябва да усетите разликата“.

И все пак той допълни, че двете страни трябва да разменят свои затворници.

Той предупреди още, че икономическите отношения между съседните страни ще се влошат още повече заради намерението на Киев да задълбочи търговските си връзки с Европа. Путин в сряда подписа нареждане за суспендиране на зоната за свободна търговия между Русия и Украйна, което ще влезе в сила от 1 януари.

Още за политиката на Русия в Сирия и Източна Украйна можете да научите от видеото на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 19
comet
преди 8 години
До поставилите три минусчета за има няма 5 минутки: Тази среща бе предавана на живо (с превод) по международните западни медии, този човек говори като лидер (активно участващ в каквото се случва), а не като западен оратор (комуто спускат директиви и от когото малко зависи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 17
comet
преди 8 години
Извънредно в БЛИЦ: Путин отговаря на горещи въпроси! (запис)http://***.blitz.bg/news/article/381459
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още