IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството на Латвия падна

Министър-председателят Лаймдота Страуюма подаде оставка след вътрешнопартиен натиск

12:09 | 07.12.15 г.
<p>
	Лаймдота Страуюма <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Лаймдота Страуюма Снимка: архив Ройтерс

Правителството на Латвия падна, след като министър-председателят Лаймдота Страуюма подаде оставка. Решението ѝ е в резултат на вътрешен натиск от партията ѝ, която се опитва да възстанови сриналата се подкрепа, година след като пое кабинета, съобщава Bloomberg.

Страуюма, първата жена министър-председател в балтийската страна, подаде оставка в понеделник, след като подкрепата за нейната партия „Единство“ се понижи под тази на коалиционните ѝ партньори – Съюза на зелените и земеделците и Националния алианс. Управляващите партии все още имат мнозинство в парламента и имат шанс да изберат нов министър-председател.

„Вярвам, че има необходимост от нови идеи, нова енергия и принос, за да се продължи работата“, заяви Старуюма в понеделник на среща с президента Раймондс Вейонис, предавана по телевизията.

Страната с население от почти 2 млн. души – член на Европейския съюз, еврозоната и НАТО, е разтърсвана от протести заради плановете на правителството спрямо сектора на здравеопазването и западащата авиокомпания AirBaltic. Воденият от „Единство“ кабинет намали бюджетния дефицит и постигна икономически растеж, който достигна двугодишен пик през миналото тримесечие. Латвийските разходи за заеми се понижиха до рекордно ниско ниво през тази година.

„Макар да вярваме, че рисковете за стабилността на правителството напоследък се повишиха, не очакваме голяма промяна в посоката на политиките“, заяви рейтинговата агенция S&P на 27 ноември. „Латвия ще продължи да печели от принципно ефективното си изработване на политики с общи цели, споделяни от целия политически спектрум“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още