IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси суперминистър, отговарящ за икономиката и финансите

Обединението на министерствата засега е само на ниво идея, но се обсъжда активно в правителството

14:51 | 31.08.15 г.
Русия търси суперминистър, отговарящ за икономиката и финансите

Обединение на Министерството на финансите и Министерството на икономическото развитие обмисля властта в Москва, съобщава руската агенция ТАСС, като се позовава на информация на „Ведомости“.

Според източник на изданието идеята е обсъдена от премиера Дмитрий Медведев и президента Владимир Путин. Тя не се подкрепя единодушно от премиера, но дискусиите продължават активно. 

Един от големите проблеми пред обединението обаче е кой ще оглави това мегаминистерство. Вероятно, ако стигне до реализацията на плановете, това ще бъде първият вицепремиер Игор Шувалов.

В интервю за „Ведомости“ през 2014 година министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев призна, че неговото ведомство има все по-малко значение и централните решения се взимат от централната банка и Министерството на финансите.

В последно време и една от главните функции на министерството – изготвяне на макроикономически прогнози, отслабва. Чиновниците изпитват затруднения да съберат нужната им статистическа информация, допълват още източниците на руската медия.

ТАСС посочва, че на този етап няма потвърждение на информацията на „Ведомости“. Потърсени за коментар по казуса, говорителите на финансовото министерство и на президентската администрация не отговарят на запитванията, а от икономическото министерство не са запознати с тази идея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още