IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер обеща на Украйна отпадане на визите за Европа от средата на 2016 г.

Петро Порошенко настоява за удължаване на санкциите срещу Русия и поиска газ от Европа

19:15 | 27.08.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Украйна Петро Порошенко и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Автор: Никола Димитров

Президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер даде надежда на Украйна за отпадане на визите за Европа от средата на следващата година. След среща с украинския президент Петро Порошенко в Брюксел днес Юнкер даде висока оценка за реформите, направени от властите в Киев, и заяви, че „ако бъдат изпълнени всички изисквания, Европейската комисия ще даде положителна оценка и не се съмнявам, че тя ще бъде потвърдена от всички страни членки“.

Комисията трябва да оцени готовността на Киев до края на годината и да предложи на европейските лидери дали да либерализират визовия режим. Като възможна дата Юнкер посочи 1 юли 2016 г.

Самият Порошенко декларира, че 10-те условия на ЕС за отпадане на визите са изпълнени или са напът да се реализират.

„Ние решихме всички политически проблеми и не създаваме имиграционни трудности на нито една европейска държава. Направихме реформите и имаме значим успех в борбата с корупцията, с електронната охрана на границата, с достъпа на Интерпол и с процеса за реадмисия“, заяви той.

Според председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, който също се видя с Порошенко, Киев трябва да ускори съдебната реформа, ако разчита на положителен резултат за отпадането на визите.

Окончателното решение за визите се взема с единодушие от страните членки на ЕС. Полша и Словакия обаче вече изразиха притеснения, че могат да бъдат залети от бежанци, ако постигнатото споразумение за ново примирие в Източна Украйна от 1 септември, не бъде спазвано.

От своя страна Порошенко настоя пред Брюксел да бъдат удължени санкциите на ЕС срещу хора от близкия кръг на президента Владимир Путин и представители на бунтовниците в Източна Украйна. Той обвини Москва, че не полага достатъчно усилия за спазване на споразумението от Минск и разкритикува остро Русия за осъждането на двамата украински граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко, съответно - на 20 и 10 г. затвор за тероризъм.

Порошенко е поставил въпроса и за газовите доставки за Украйна през зимата, след като преговорите с Русия, на които ЕС посредничи, влязоха в задънена улица. Киев няма достатъчни запаси да гарантира нужните му количества от 19 млрд. куб. м. газ и се надява да бъде снабдяван от ЕС в случай на нужда чрез изградените реверсивни връзки със Словакия.

Брюксел обаче също е притеснен от липсата на договорка с „Газпром“, който е основен доставчик на синьо гориво и за Съюза. Няколко държави, сред които България, зависят на 100% от тях. Затова днес във Виена енергийният комисар Марош Шефчович ще разговаря с украинския министър Володомир Демшичин, а идната седмица и с руския му колега Александър Новак, в опит да гарантира „зимно газово споразумение“.

Още по темата можете да научите от видеото на Bulgaria On Air

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
Евробюрократите или нямат представа ,или просто не им пука какво ще стане с ЕС. Тежко ни на тези които плащаме данъците, които ще сърбаме попарата на " гостите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Днес немския канцлер Меркел беше посрещната с викове Traitor, с други думи предател, след като тя беше в Дрезден, Източна Германия. Ето тук е https://***.youtube.com/watch?v=LUeNoK7Jo70 доказателството.Инвеститора написа статия сравнявайки я с Бисмарк, но германския народ не мисли така очевидно. Според мен България трябва да въведе визи обратно за всички останали членки на ЕС, защото ние ще заприличаме на Багдат или Кабул иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ЗА КАКВИ ВИЗИ ГОВОРИ ТОЗИ ***?!СИГУРНО ПРИИЖДАЩИТЕ И ВЛИЗАЩИ В ЕВРОПА МИГРАНТИ ОТ АФРИКА И АЗИЯ СА С ВИЗИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Твърде остаряло разсъждение...да напълниш Европа с мизерници и да си избираш работна ръка. По прагматично е да се прави селекция на място...и много по евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ааайде още 40 млн. бежанци ..... плюс арабите, той тоя *** после въобще няма да му трябва да напада, щото в държавата нема да има никой също кат в наща, всичко фюу. И най-големия публичен дом ше е Укрия - на печелившите честито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Отново обещания, хаха. За сега са на кирия само от курабийките на Нуланд.http://s020.radikal.ru/i715/1508/f9/bdedd969098d.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
ЕС има нужда от евтина работна ръка. Много на брой нови мизерници готови дълго време да работят всичко срещу минимално заплащане само и само да е в "цивилизацията".А нещо за българите и Шенген??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Тоя пъпеш Порошенко да земе да миряса ше е най добре ! Кусура и на Украйна безвизов режим...ше тръгнат и от там едни дълги върволици бежанци !На сичкото отгоре Европата трябва да мисли и за отоплението на Украйна през зимата.Тъй ...отново постоянния въпрос : де е америката в случая ? Или тя америката вече си свърши работата...има демокрация , нема диктатор ...нататък да се оправят оправените , в случая Украйна и Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още