IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко души са загинали при нови боеве в Източна Украйна

Подновяват се сблъсъците край Мариупол и в Горловка

18:32 | 17.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Около десетима души загинаха при нови боеве между украинските проправителствени сили и проруските бунтовници край пристанищния град Мариупол, съобщава Ройтерс.

Нови сблъсъци има и в контролирания от сепаратистите град Горловка, допълва информационната агенция.

Регионалната полиция в Мариупол съобщи, че поне двама – мъж и жена, са загинали при обстрел на град Сартан, който се намира на около 12 км разстояние от Мариупол. Няколко души, включително и 10-годишно момиче, са приети в болница с наранявания след атаката, за която Киев обвинява сепаратистите.

Същевременно бунтовниците информират през един от сайтовете си, че поне трима души са били убити и още четирима – ранени, при обстрел на Горловка – една от горещите точки на фронтовата линия североизточно от основната бунтовническа крепост Донецк.

Тези данни засега не са потвърдени от Киев.

Подновените боеве в Източна Украйна предизвикват безпокойство и на запад заради нарушението на примирието от Минск от февруари. Съгласно споразумението и двете страни изтеглиха артилерийски оръдия, танкове и други тежки оръжия, но периодичните изблици на насилие водят до нови смъртни случаи.

Днес Европейската комисия (ЕК) осъди боевете край Мариупол, а западни дипломати се присъединиха към предупреждението, че градът е “гореща” граница, която не трябва да бъде пресичана, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

“От изключителна важност е двете страни напълно да спазват прекратяването на огъня и да предприемат всички необходими мерки за защита на цивилното население при пълно зачитане на международното хуманитарно право”, коментира говорителят на ЕК Катрин Рей. Тя допълва, че украинските власти също носят отговорност за ситуацията.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви пък днес в Москва, че последните събития в източната част на Украйна показват, че Киев може би се готви да поднови боевете.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди на 16 август, че ситуацията в източната част на Украйна е "експлозивна", припомня изданието. Той допълни, че са необходими спешни преговори за ескалацията на “нова военна спирала”.

В същото време украинският президент Петро Порошенко разкритикува руския лидер Владимир Путин за посещението му на анексирания от Русия полуостров Крим днес. Според Порошенко действията на Путин са част от план за засилване на напрежението в Източна Украйна.

Днес Путин посети Ялта, за да насърчи развитието на туризма на Крим. Порошенко, възползвайки се от визитата, подчерта, че Крим има бъдеще само като част от Украйна, включително и за развитие на туризма.

Над 6 800 души са загинали от началото на въоръжения конфликт на изток в Украйна, предава ТАСС, цитирайки информация от ежемесечния отчет на Организацията на обединените нации (ООН) за хуманитарните въпроси, съобщава телевизия Bulgaria on Air. Ранените са над 17 хил. души.

В документа се отбелязва още, че данните са базирани на официалните отчети на мисията на ООН по правата на човека в Украйна и Световната здравна организация (СЗО). От СЗО отбелязват, че броят на жертвите в зоната на конфликта е значително по-висок в сравнение с отчетеното от ООН.

В доклада на организацията към 14 август се отбелязва, че борят на вътрешно разселените лица в Украйна се е увеличил с 33 хил. и достига 1,4 млн. души. С почти 5 хил. души се е увеличил и броят на желаещите да получат убежище в съседни страни.

„По данни към 31 юли 925 хил. души от Украйна са се обърнали към други страни с искане на получаване на убежище, жителство или друга форма на легално пребиваване. За четири седмици броят на тези хора се е увеличил с 4 850 души”, сочат данните на ООН.

Над 2,3 млн. украинци са били принудени да напуснат домовете си заради конфликта в източната част на страната, сочат разчетите на ООН към 31 юли. В тези данни са включени и мигриралите в рамките на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още