IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отново настоява за участие на МВФ в пакета за Гърция

Може да има обсъждане на удължаване на падежите или промяна на лихвените проценти за дълга, но не и класическо отписване, твърди Берлин

15:50 | 14.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Германия отново настоява за участие на МВФ в пакета за Гърция

Малко преди началото на срещата на Еврогрупата в Брюксел федералното правителство на Германия отново призова за участието на Международния валутен фонд (МВФ) в третата кредитна програма за Гърция.

Участието на МВФ има "решаващо значение", заяви днес правителственият говорител Кристиане Вирц, цитирана от DPA.

„В позицията на правителството ни не се е променило нищо. МВФ обвързва участието си с определени условия. Фондът подчерта, че ако те бъдат спазени, то той ще се включи в програмата“, припомня Вирц. 

По думите ѝ правителството има „единно мнение за условията, при които Гърция ще получи до 86 млрд. евро, и това мнение ще се представя от финансовия министър Волфганг Шойбле“.

За Международния валутен фонд (МВФ) опрощаване на част от дълга на Гърция от страна на Европейския съюз (ЕС) обаче остава  абсолютна предпоставка за участието му в третата спасителна програма за силно задлъжнялата държава от еврозоната.

МВФ ще обсъди възможността за "отпускане на допълнително финансиране" веднага след като правителството в Атина приеме необходимите мерки за реформа и след като се вземат "мерки за облекчаване на дълга", заяви ръководителят на мисията на МВФ в Атина Делия Велкулеско, цитирана от AFP.

Берлин продължава да се противопоставя на класическо отписване на гръцкия дълг, според представител на германското финансово министерство.  „Винаги сме твърдели, че европейските договори не позволяват отписване на дълг в класическия му вид", коментира той.

Това означава, че ако Гърция изпълни договорените мерки, ще има основа за обсъждане на този въпрос под формата на удължаване на падежите или промяна на лихвените проценти, но не и на класическо отписване на дълга. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още