IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите са на ден от споразумението?

Предстоящото постигане на ново споразумение се възприема в Атина и като катализатор за политическите процеси

09:14 | 10.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият финансов министър Цакалотос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Цакалотос. Снимка: Ройтерс

В следващите 24 часа се очаква да бъде сключено новото споразумение между Гърция и нейните кредитори и да стартира процедура по внасяне на документа в парламента за ратификация, информира гръцката преса днес.

Освен текстовете на споразумението правителството в Атина смята да внесе за гласуване и законопроект по договорените с кредиторите икономически мерки. 

В текста на споразумението, което не надхвърля 30 страници, са включени реформите, които Гърция ще трябва да реализира до края на шестте месеца на 2015 г. както и политиките, които правителството на страната ще прилага през следващите две години с цел постигане на първичен бюджетен излишък в размер на 3,5 на сто от БВП до 2018 г.

Редица наблюдатели смятат, че предстоящото постигане на ново споразумение се възприема в Атина като катализатор за политическите процеси, пред които ще бъде изправена Гърция в близко бъдеще.

В-к To Vima пише, че това се случва в момент на неяснота заради разногласията в управляващата партия СИРИЗА, породени от новите мерки за икономии, и заради конфигурацията на силите в парламента, тъй като СИРИЗА не разполага с необходимото мнозинство, за да прокара новите мерки и разчита на опозицията и по-специално на трите партии - Нова демокрация, Потами (Реката) и ПАСОК.



На този фон прозира и вероятността от нови избори, като този сценарий зависи до голяма степен от процесите вътре в СИРИЗА, във фокуса на които е насроченият за септември конгрес на партията. Някои не изключват конгресът да бъде последван от предсрочни избори, тъй като разцеплението в СИРИЗА ще е факт. 

Проектът за новото споразумение бе връчен на гръцката страна в събота, а до късно снощи по него са били извършвани корекции. Текстът на новото споразумение предвижда много от реформите, изискани от кредиторите, да бъдат реализирани в рамките на новата експертна помощ, която Гърция ще получи от Европейската комисия, посочва Kathimerini.  

Някои медии пишат, че целта на правителството в Атина е днес да бъдат финализирани всички въпроси, за да може новото споразумение заедно с пакета от икономически мерки да бъдат внесени в парламента и да се гласуват до четвъртък по бързата процедура.

Според някои издания на 14 август се очаква да заседава Еврогрупата, така че до 18 август да бъде гласувано споразумението от парламентите на страните от еврозоната и да бъдат предоставени след това парите за плащания по облигации на ЕЦБ в размер на 3,2 млрд. евро на 20 август.

Анализатори смятат, че процедурата по приемането на новото споразумение няма да мине безпроблемно, тъй като някои страни от еврозоната се противопоставят на новата спасителна помощ за Гърция, изчислявана на 86 млрд. евро.

В събота финландският външен министър заяви, че Финландия вероятно няма да участва в третия спасителен пакет за Гърция.

За да преодолее възникналите негативни реакции, Гърция е приела и нови мерки. Те се очаква да бъдат внесени за гласуване в парламента и да включват повишаване на специалния потребителски данък върху дизеловото гориво за фермерите, а също промени в регулацията за стоте данъчни вноски, повишаване на лихвата от 3 на 5 на сто и намаляване на броя на траншовете на платежоспособните длъжници. По-ниска ставка 8 на сто е предвидена за извънредния данък, който ще плащат гърците с доходи над 500 хиляди евро.
 

Междувременно през миналата седмица страната изплати 186,3 милиона евро на Международния валутен фонд, като по този начин избегна нов дефолт към институцията.

Темата за Гърция следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
polki
преди 8 години
а, добър ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Към всичко гореописано трябва да прибавим и КОНЦЕСИИТЕ с които гръцката държава ще отдаде под наем природните си богатства. Ципрас и кръга около него се оказа плод на политическото инженерство на ПРОЗАПАДНИТЕ КРЕДИТОРИ!!Спомняте ли си как реагира на кредиторите президента на Еквадор РАФАЕЛ КОРЕА използвайки въведените от Буш практики с понятието "ОМРАЗЕН ДЪЛГ"!!За разлика от Кореа, ципрас не си направи труда да ревизира дълга и определи каква част от него е ДЪРЖАВЕН и каква ЧАСТЕН. Ципрас прие, че дълга на ЧАСТНИТЕ БАНКИ ЧИЙТО СОБСТВЕНИЦИ НЕ СА ГЪРЦИ е държавен дълг и трябва да се обслужва от народа!Подведе народа си и с обявеният от него референдум УЗАКОНИ РАЗМЕРА НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО!ЦИПРАС ПРЕДАДЕ ГЪРЦИТЕ И ДЪРЖАВАТА СИ!Той постъпи точно така както и нашите политици, но много по коварно от тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още