IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Санкциите срещу Москва понижават с 9% руските туристи в Европа

Очакват се 32 млн. руски ваканции на Стария континент през 2015 г.

21:42 | 06.08.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Санкциите срещу Москва понижават с 9% руските туристи в Европа

Санкциите, ниските цените на петрола и икономическата рецесия обезкуражават руснаците за почивка в чужбина. Това е и причината Русия да е единствената голяма държава в Европа, където туристите се очаква да направят по-малко пътувания през тази година в сравнение с миналата, пише CNBC.

Броят на руснаците, които ще пътуват до други европейски страни се очаква да спадне с около 9% през тази година в сравнение с 2014 г., показва доклад на Euromonitor. Понижението идва на фона на опитите на руската икономика да излезе от кризата след тежките международни ограничения, наложени на местните банки и енергийни компании след анексирането на Крим през март миналата година.

Гърция е една от страните, която най-вероятно ще изпита трудности, тъй като е любима дестинация за руските туристи, смята експертът от Euromonitor Уолтър Гертс.

"Русия е основен пазар за Близкия изток и Южна Европа. Проблемите идват на фона на въпросите, свързани с Украйна, бойкотът на руските продукти и ембаргото, което наистина спря руските туристи да пътуват много", добавя той. "Има някои страни, като Гърция, които ще бъдат засегнати от загубата на руски туристи".

Броят на руските ваканции в Европа спадна на около 35 млн. през миналата година и се очаква да потъне още до около 32 млн. през 2015 г., показват изчисленията.

Към подобна тенденция сочат и данните на Световната организация по туризъм, представени през юни. Спад бе отчетен при руските туристи и в Северна, и в Западна, и в Южна Европа. Турция също бе засегната от намаляващите руските туристи, които са вторите най-многобройни в страната след германските според Световната организация по туризъм.

Около 42 млн. руснаци извършиха изходящи пътувания за Европа през 2013 г., тъй като страната се радваше на висок икономически растеж и ръст на доходите на домакинствата. Въпреки това строгите санкции спомогнаха за отслабване на икономиката на страната, като според Международният валутен фонд цялостното понижение на БВП може да достигне 9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 години
по скоро ще си стоят вкъщи щото нямат пари и за Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
sssaaa
преди 9 години
А бе вие вярвате ли на жълтите изобщо в такива статии?Я отидете на море, където и да било в БГ и се опитайте да чуете нещо различно от руска реч. Дори в заведенията като сядаш и персонала ти говори на руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto
преди 9 години
Ще си харчат парите в Русия, което е добре за тяхната си икономика. Ако нашето Черноморие не беше станало мутро-бетонено и аз щях да си харча парите за почивка у нас, ама де тоя късмет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
newage2012
преди 9 години
с 9% ли, я вижте хубаво: http://***.***/article?id=476679
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Моабет да става
преди 9 години
Три млн. ще почиват в Крим. Ето от къде идва разликата.Това не се брои вече пътуване в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още