IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Гърция ще продължи контактите с кредиторите и след споразумение

Страната ще отдели за развитие на селското си стопанство около 6 млрд. евро до 2020 г.

16:27 | 05.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият премиер на влизане в Министерството на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер на влизане в Министерството на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката. Снимка: Ройтерс

Гърция няма да прекрати преговорите с кредиторите и след сключването на кредитното споразумение за подобряване на условията за развитие на страната, заяви премиерът Алексис Ципрас, цитиран от ТАСС и БТА. Той говори в Министерството на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката, което отговаря и за въпросите на селскостопанското развитие.

Премиерът подчерта, че е необходимо да се направи всичко възможно, за да се осигури /на гражданите, б. ред./ социална справедливост при запазване на доходите на всички професионални групи, а също да се гарантира преразпределение на доходите чрез реформи".

Ципрас заяви, че "позитивни реформи са необходими, защото без икономическо развитие не е възможно да бъдат изплатени взетите кредити". 

Преговорите на Гърция с международните кредитори навлязоха в заключителен етап, заяви още премиерът и подчерта, че "този процес трябва да бъде под постоянния контрол на Европейския парламент".

„Преговорите с представителите на институциите навлязоха в заключителен етап. Въпреки трудностите се надяваме, че споразумението ще позволи да се сложи край на несигурността за бъдещето на Гърция и на еврозоната", каза той.

"Не бива да се игнорира фактът, че споразумението има минуси", отбеляза той. Премиерът заяви, че при извършването на данъчната реформа трябва да се отчитат интересите на всички граждани и да се осигури равномерно разпределение на данъчната тежест.

Същевременно стана ясно, че страната ще отдели за развитие на селското си стопанство около 6 млрд. евро до 2020 г.

„Според тази програма има възможност да се отделят 6 млрд. евро, 4,7 млрд. от които от фондовете на Европейския съюз", уточни Ципрас. "При правилно използване на тези средства може да бъдат създадени над 50 000 работни места, да се осигури преминаването на селското стопанство към устойчив аграрен модел, да бъдат създадени условия за всестранно развитие на селските райони", допълни премиерът.

Той отбеляза, че "програмата ще предвижда стимули за младите фермери, увеличение на добавената стойност на продукцията". За реализиране на програмата над 30 процента от средствата ще бъдат изпратени в райони, които ще отговарят за прилагането й, добави Ципрас.

Премиерът съобщи още, че приоритет на правителството е отпускането на пряка помощ за селското стопанство от 2,4 милиона евро на година, което ще бъде постигнато и благодарение на борбата с бюрокрацията в държавните организации.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още