IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Парите в обращение в Гърция изкачват исторически връх

Спад бележи паричният агрегат М3, който включва банковите депозити

16:43 | 21.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	В данните не попада периодът на банковата ваканция в Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В данните не попада периодът на банковата ваканция в Гърция. Снимка: Ройтерс

През май 2015 г. – само месец преди обявяването на банковата ваканция в Гърция и налагането на капиталов контрол – обемът на банкнотите и монетите в обращение, измерен чрез най-ликвидния паричен агрегат М0, достига най-високата си стойност в историята на страната.

В петия месец на годината паричното предлагане, измерено чрез агрегата М0, който се приема за най-ликвидния негов компонент, включващ банкнотите и монетите в обращение и други активи, които лесно могат да се превърнат в парични средства, се повишава до 26,406 млрд. евро от 26,178 млрд. евро, колкото бе през април.

Средната стойност на М0 за периода 1980-2015 г. е 8,111 млрд. евро, показват наличните данни на Централната банка на Гърция, обобщени от Trading Economics. Отчетената стойност през май 2015 г. е най-високата в статистическата история на средиземноморската страна. Най-ниската стойност на М0 е била 536 млн. евро и е регистрирана през април 1980 г.

Поведението на най-ликвидния компонент на паричното предлагане естествено контрастира с най-неликвидния агрегат М3, който включва не само краткосрочните депозити с договорен матуритет до 2 години, депозитите, договорени за ползване след предизвестие до 3 месеца, т.е. агрегатът М2, но и репо-сделките, инструментите на фондовете на паричния пазар и дългосрочните депозити.

Тъй като банковите депозити, които с бързи темпове започнаха да напускат гръцката банкова система малко преди партията на премиера Алексис Ципрас СИРИЗА да дойде на власт, и ускориха темпото след това, попадат в агрегата М3, той се свива, както се вижда и при сравнението с изменението на М0 на графиката.

Изменение на паричните агрегати М0 и М3 в периода 2005-2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Ами ако хората са ги изнесли от страната и са ги вложили в чужди банки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още