IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки получават кратка отсрочка преди болезненото преструктуриране

Все по-често се говори за евентуално закриване на гръцки банки, сливания или продажба на техни поделения в чужбина

09:53 | 17.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	В Гърция е наложен дневен лимит от 60 евро за теглене на пари от банкомати.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Гърция е наложен дневен лимит от 60 евро за теглене на пари от банкомати. Снимка: Ройтерс

Дълбоки промени грозят гръцките банки – включително закриване или сливания след спасителния заем. Но изглежда, че те получават кратка отсрочка чрез капиталова инжекция, преди болезнените промени да започнат, пише Ройтерс.

Като част от сделката за ново финансиране, Атина трябваше да предаде голяма част от автономията си върху икономиката, а това означава и даване на повече власт на европейските органи при взимането на решения относно съдбата на „болните“ банки.

След първоначална рекапитализация на трезорите, която може да се случи, когато се одобри спасителната помощ за Гърция след около четири седмици, банките ще бъдат изправени пред затваряне, сливания и евентуални продажби на здрави чуждестранни поделения. За това предупреждават европейски представители, цитирани от Ройтерс.

„Банките ще трябва да оцеляват в трудни времена, дори ако държавата бъде спасена. Те ще трябва да отпишат голяма част от кредитите си“, заявява един от европейските представители по време на дебатите за сделката миналата седмица. „Трябва да има преструктуриране, което да им позволи да си стъпят здраво на краката.“

Тези приготовления вече са напът, казват други запознати лица, след сключената в последната минута сделка, която да задържи Гърция в еврозоната. Освен това редица банкери в Атина се подготвят за промяна.

„Това е сценарий, който може да се развие – на банките да се предостави междинна капиталова инжекция за близо 10 млрд. евро, за да се разсеят всякакви съмнения относно тяхната платежоспособност, а след това да се вникне по-дълбоко в ситуацията“, коментира високопоставен гръцки банкер.

Когато Атина не успя да погаси задълженията си към Международния валутен фонд през юни, Европейската централна банка (ЕЦБ) отказа да увеличи спешното финансиране за гръцките банки, с което предрече тяхното временно затваряне. Последва и капиталов контрол, състоящ се от дневен лимит от 60 евро за теглене на пари от банкомати.

Когато банките отворят, което по последни индикации може да се случи в понеделник, облекчението за сектора ще бъде краткотрайно, тъй като капиталовият контрол ще остане още известно време, а банките скоро трябва да бъдат преструктурирани.

Опорни точки за подобна промяна могат да бъдат открити в споразумението между лидерите на еврозоната и премиера Алексис Ципрас, което гръцкият парламент одобри в ранните часове в четвъртък.

Споразумението включва 25 млрд. евро за рекапитализиране на банките, „крайни действия“ спрямо кредитите, застрашени от неплащане, и „изключването на всяка възможност за политическа намеса“.

По силата на сделката от следващата седмица Гърция трябва да въведе европейските правила за справяне с фалирали банки, с което се проправя пътят за затварянето или сливането на слаби банки с техни по-силни конкуренти.

Въпреки че това е нужно, за да може секторът отново да си стъпи на краката, седмици след като спешното финансиране беше замразено от ЕЦБ, може да се стигне до положение, при което имената на една или дори на две от четирите най-добре познатите гръцки банки да изчезнат от улиците, коментира анонимен източник. Все пак вчера ЕЦБ отпусна 900 млн. евро за гръцките банки, но опасенията докога ще продължи това остават.

И това не е всичко – не всички от решенията ще бъдат взети от европейските власти или от Атина. Надзорните органи на ЕЦБ най-вероятно ще решат кои банки са достатъчно силни, за да оцелеят, и кои трябва да бъдат затворени или слети с по-силните им конкуренти.

Евентуално гръцко преструктуриране може да премине по подобен сценарий като този в Кипър, където една от основните две банки на острова бе затворена като част от спасителната програма за страната. А в Ирландия три банки бяха или затворени, или слети със свои конкуренти.

Сред четирите най-големи гръцки банки National Bank of Greece, Eurobank и Piraeus миналата година за малко не успяха да преминат проверките на ЕЦБ за качеството на банковите активи, когато техните планове за преструктуриране не бяха взети предвид. Само Alpha Bank излезе чиста.

Въпреки че новото законодателство позволява големите депозанти да претърпят загуби, лице, запознато с процесите, коментира, че това едва ли ще се случи, тъй като близо две трети от парите принадлежат на фирми, чието оцеляване е от ключово значение за Гърция.

Мнозина от богатите гърци вече изтеглиха парите си, а те могат да бъдат обект на преследване, какъвто бяха заможните руснаци в Кипър. Освен това има няколко емисии облигации в обращение, които могат да бъдат използвани за т.нар. "bail-in" с цел споделяне на разходите за преструктурирането на банките и от страна на облигационерите.

За да се усложни проблемът, голяма част от стойностните активи на банките са заложени като гаранция за близо 90-милиардната спешна финансова подкрепа на ЕЦБ, която ги държи на повърхността.

Въпреки това някои от банките имат ценни бизнеси в чужбина, които евентуално биха били продадени, въпреки че за това все още няма конкретни планове.

Докато и съдбата на гръцките банки остава неясна, гръцкият фонд за спасяване на банки Hellenic Financial Stability Fund (HFSF) може би ще назначи бившия директор в Eurobank и ръководител на поделението за упрaвление на активи Арис Ксенофос за свой нов главен изпълнителен директор. За това съобщава пред Ройтерс източник от банковите среди.

Арис Ксенофос трябва да наследи Анастасия Сакелару, която подаде оставка през май.

HFSF, който бе финансиран от 240-милиардната финансова помощ за Гърция, рекапитализира банките в Гърция и използва средствата си, за да затвори или преструктурира изпаднали в беда банки.

Всичко за дълговете на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Баси кефа , налЕ...ехааааа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
vgs
преди 8 години
Гръцкият публичен дълг отдавна е неуправляем. През последните години единственият източник за финансиране (освен "тройката") на гръцкото правителство бяха тези (4 големи) банки. Като се включи и огромният процент "лоши" (невъзвращаеми) кредити картината става ясна. Процентът на лошите кредити сигурно е по-голям от обявявания (много от лошите кредите са предоговорени и са с увеличен срок на погасяване - до 40 години!).Трябва да се признае фактът, че Гърция де факто е фалирала, като и тези 4 банки. Външни са субектите, които ще определят дали и кога ще се случи на практика и в правния мир.Относно процентното отношение дълг/БВП той отдавна е над 100%, а не от 2010. По данни на гръцката преса:====Кердос, Гърция: 201,1 млрд. евро е държавният дълг на Гърция 1 март 2005 | 08:52 Агенция "Фокус" Атина. 201,1 млрд. евро е държавният дълг на Гърция, пише гръцкият вестник Кердос. Вестникът отбелязва, че държавният дълг се е увеличил с 10% от 2003 г. или 20 млрд.евро.====
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Лесните пари са вид наркотик, гърците ги зарибиха с лесни пари и сега са вид наркомани (пациенти на банките, също като нашите и чужди политици). Докато нашето общество бе отслабено с 50години социализъм (след което последва 20г колониален удар/отрезвяване), то гръцкото бе отслабено след 30-40г лесни пари (и сега следва да им се случи колониален удар/отрезвяване).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
това ,че ти неразбираш нещо не означава ,че слънцето се върти около земята тоест 25% в САЩ не знаят - http://geograf.bg/bg/articles/15-Свят/55-Всеки%20четвърти%20американец%20не%20знае,%20че%20Земята%20се%20върти%20около%20Слънцето#sthash.Fk4Swj6Q.dpufНе се знаят елементарни неща а икономиката е особена наука и съм описал всичко в коментар 6 - иска четене и мислене ,и се надявам ,че знаеш ,че земята се върти около слънцето ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Знам ,че от всяка върба *** не става и иска много четене,мислене - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29 За да функционира сегашната световна финан.система трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно и накрая тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684 Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер за акциите(и коментар 1, 4) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/Казано кратко знам как да се оправи всичко и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
"Аз изследвам принципно нещата и извода е ,че сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва ":D:D:D:DАбе това да не е вестник "Стършел"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
над 36% са необслужваните кредити над 90 дена и става проблем ако са необезпечени като нашата КТБ 2010год. Гърция има 100% дълг а след спасяването 176% - около 55-70млрд. са отишли за спасяване на банки и сега трябват още 25 минимум. Разбирам ,че спасението на банките е по-малкото зло но да спрат да си раздават милиони като заплати и бонуси. Като цяло в еврозоната са дадени около 1,5 трилиона за спасяване на банките хитро като държ. дългове и затова им скочиха Гърция може да се оправи само ако остави банк.ваканция като по този начин осветли икономиката и т.н. бюдж.излишък става 6% ако се осветли Аз изследвам принципно нещата и извода е ,че сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва и в коментар 2 съм обяснил основното - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Bill-bg
преди 8 години
Такава е логичната последица, когато не можеш да си покриваш сметките и харчиш повече отколкото изкарваш. Това, което е било при тях (да харчат много повече отколкото изкарват) рано или късно води до фалит. Чудя се само как са им давали пари толкова време, след като е ясно че затъват все повече и повече....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Tyrista
преди 8 години
a London investment fund have already bought one of the Greek Banks division ... news to come soon for the public
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Е на гърците мога да им кажа.. .добре дошли обратно на Балканите. Наиграха се 25 години. Сега по тази програма ще ги накарат да си разпродадат всичко и да станат обрулена държава като България, Румъния, Сърбия, Унгария. Сега ще има .. приватизация, или продажба на частните банки на чуждестранни фондове,, концерни и прочие мошеници (австрийците са най-видните в това отношение но и евреи, немци, шведи и т.н.). Те от своя страна ще има.. съкращавай, разпродавай на парче, намалявай заплати, режи придобивки - справки БГА Балкан, МТел, Кремиковци и хиляди знайни и незнайни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още