IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите врагове на Алексис Ципрас

Гръцкият премиер ще трябва да се справи с мащабни протестни акции, стачки и противници в собствената си партия

13:09 | 16.07.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вечерта, в която гръцкият премиер Алексис Ципрас искаше да спаси страната си чрез една политика, в която той самият не вярва и която му е противна, започна с гръм и трясък. Парламентарният дебат за противоречивия трети спасителен пакет току-що е започнал, когато протестът на площад „Синтагма“ ескалира. Хиляди демонстранти се събраха, за да протестират срещу този помощен пакет. Те се изправиха срещу стотици полицаи с тежки съоръжения, оборудвани с гранати със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Техните коли блокираха пътя между площада и входа на парламента.

Комунистическата партия призова за тази демонстрация; повечето от участниците са под 30 години, като някои от тях прикриват лицата си с черни шалове или носят противогази. Докато повечето скандират "Без компромиси!" и "Не на меморандума", те поемат надолу по пътя в предната част на площад „Синтагма“ и развяват знамена. Отново и отново някои от тях се бутат, събарят контейнерите за боклук по улиците, за да правят барикади по средата на пътя и се опитват да причинят пожари. Подпален е и ван за живо телевизионно предаване, пише в свой репортаж Die Welt. 

Това е първата демонстрация с насилие срещу правителството на Ципрас. Председателят на Сириза е участвал преди в много митинги срещу първите две спасителни програми. Малко след като бе избран, той нареди полицейските барикади пред парламента да бъдат отстранени. Ципрас настоява да няма повече тежки полицейски действия срещу демонстрантите. Протестиращите от своя страна го пощадиха. И двата масови протеста - на привърженици и противници на референдума преминаха мирно. Досега Ципрас се наслаждаваше на протестното движение, което той нарича „народа“ на доверие. Но сега от съюзници те станаха врагове.

В същото време и в парламента Ципрас си има работа с нови противници. Пленумът се състои от редове облицовани седалки в стръмен полукръг и напомня амфитеатър. Опозиционните партии, които бяха управлявали в продължение на толкова дълго време, гласуваха, подобно на премиера, за новия спасителен пакет. При това те празнуват поражението му. "Разумът се върна", заяви говорителят на консервативната Нова демокрация Вангелис Меймаракис със зле прикрита наслада. Той смята, че „левите мечтатели на Сириза най-накрая се придържат към нашите правила на играта". Партийните му колеги ръкопляскат шумно.

Една жена с дълга кестянав коса и тъмносин костюм отива към трибуната. Това е Зое Константопулу – председател на парламента и член на лявото крило на Сириза. Тя се обръща към много депутати от партията на Ципрас, които с дълбока убеденост няма да последват лидера на партията си по време на гласуването. Гневът от поражението в Брюксел ги е направил врагове. Защото тя е вярвала в обещанието му, че е възможна различна политика, а сега е дълбоко разочарована. „Ако днес това се увенчае с успех, последствията ще бъдат необратими, не само за Гърция, а за всяка друга страна", възкликва тя. И продължава: "Министър-председателят е изнудван да причини холокост, да смени собствената си кожа, това е престъпление срещу човечеството и е социален геноцид".

Доста по-късно самият Ципрас влиза в парламента. До последната минута той все още се опитва да убеди потенциалните скептици, а в мрежата вече циркулира хаштагът  #WhereIsTsipras?

Той отива до трибуната и поставя депутатите пред простия избор: „Ако смятате, че това е истинско изнудване, няма друг вариант освен ние заедно да поемем бремето на това решение“. Той изглежда уморен от последните няколко дни, лицето му е бледо, но изрича страстно речта си. „Аз съм горд от тази борба, поставих знак за достойнство“, крещи Ципрас. Преди всичко Гърция щяла сега да получи приблизително 85 млрд. евро за следващите три години, а това щяло да стигне, за да се покрият разходите и да се инвестира. „Аз няма да позволя това правителство да подаде оставка", заяви Ципрас. Министрите до него се изправят и ръкопляскат шумно.

На улицата протестиращите са изблъскани от полицията към Акропола. „Правителството на Сириза е точно като старите правителства", казва един мъж на около 50 години, който крачи в края на тълпата. Той носи риза и очила и твърди, че не е част от комунистическата партия. Защо е тук ли? Той се смее. „Защото аз съм против меморандума. Ние не можем да понесем това". И дори не може да си спомни в колко подобни демонстрации вече е участвал. "Следващият път, когато дойдеш в Атина, трябва да си купиш малка газова маска", казва той. "Струва около 20 евро" и сочи към улица „Сигру“, над която се стеле гъста мъгла. Димът е причинен от пожар, предизвикан от демонстрантите, както и от димни гранати на полицията. Чуват се изстрели. „По-рано подобни оръжия ползваха само срещу терористи“, казва той. „Сега всичко им е разрешено“.

Изглежда, че полицията е постигнала целта си, защото тълпата се разпръсква. Малко по-късно идва и пожарна, която гаси огъня от контейнерите и почиства остатъците. Зад тълпата остава една тъмна, мръсна и опожарена улица.

В парламента междувременно тече поименното гласуване. Ципрас е първи. "Nai", (Да - бел. ред.) казва той убедено. Много подобни „Nai” последват, някои не толкова убедителни. Но и много "Oxi" (Не). Като това на бившия финансов министър Янис Варуфакис, когото Ципрас доскоро считаше за свой довереник. През залата минава шепот. Малко по-късно и министърът на енергетиката и лидер на лявата платформа Панайотис Лафазанис, отхвърля предложеието. И, разбира се, Зои също гласува с не. 

В края на краищата има 32 вота „не“ и шестима въздържали се – почти една трета от фракцията на Сириза. При общо 229 гласа „за“ това няма особено влияние над резултата, но показва, че през следващите дни и седмици Ципрас няма собствено мнозинство.

След седем дни, в сряда, предстои следващото гласуване за мерките за строги икономии. А това бе едва първата от многото дълги нощи на мъчителни решения. Тя е особено дълга. А към два часа сутринта в кафенето на парламента се чува как една секретарка дава особена поръчка: „Три уискита за офиса на премиера“.

Повече по темата за Гърция можете да четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 22 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"Изкуството на Възможното".И Ципрас направи къде по-смели стъпки, които в момента са необходимост, за да не се нагълтат с вода всички гърци. Дали ще му поставят паметник не знам. Историята ще разсъди. А тези му "нови врагове", всъщност, са стари "приятели". Няма угодия. на такива, дай им да лапат и да акат, да лапат и да акат, да лапат и да акат.Е, налапаха се. Гледам, че са се и наакали.Проблемът е, че вместо тоалетна хартия, им е останала само коприва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Добре де, да речем, "не се предава". И погиват геройски той...и още 9 милиона гърци. перспектива - идилия. Дядката и с/у това ще скача "гордо". Да го видим, като му дадат да яде Дедовия.И ще бъде "или-или".До IMRO:Те вече са я счупили и Ципрас не е основният виновен. Ако бяха /ама не !/ започнали с по-малко строги но, икономии, ПРЕДИ да се обърне каручката, щяха да им помогнат с много по-голямо желание и на много по-ниска цена от сега.Но......Но, ВСИЧКИ се надяваха, че някой ще продължава да налива в издънената им каца. Далаверата свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 4
Longin
преди 9 години
онищожиха ни, ей!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Гърция е предвестник какво следва за Италия ,Франция ,Испания и САЩ защото сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможноКазано кратко знам как да се оправи всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885Но не мога да заповядам на Парламентите(държавите) да вземат правилните мерки затова пиша и преповтарям с цел да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно - да ''въстанем'' с петиции и т.н. конституционни права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 10
Stefan--L
преди 9 години
Този Еврпеиски съюз е организиран неправилно и погрешно той е създаден от Германия за да може Германия Холандия Франция и Белгия да се чувстват добре а всички останали да теглят безбожни заеми вследствие на разбитите отрасли на енергетиката ,икономиката ,сел. стопанство при изпълненията на критериите за членство и след това връщат 100 пъти това всичко с лихвите на кредиторите си. Пресен пример за това е България ! За да ни вземат в ЕС първо ни затвориха атомната електроцентрала после ни продадоха ТЕЦОВЕТЕ Марица 1 3 на Америка ,разбиха ни селското стопанство ,онищожиха всички печеливши предприятия и ни заставиха да чрез послушковците си Бойко Плевньо Кунева ,Симеонов да теглим заем 16 милиарда!!!!! Е господа мислите ли че след някоя друга десетилетка неи няма да сме на хала на Гърция ? Обеден съм че ще бъдем още по зле но за жалост няма да има Българи в България а ще има сирици африканци, тунизиции и много много джамии! Е ТОВА ЩЕ ВИ ДОНЕСЕ ВАШИЯТ СМЕШЕН СЪЮЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Аз не мисля, че Ципрас е толкоз умен. По скоро не той показва колко е страшно на кредиторите, а кредиторите чрез него показват колко е страшно и съответно чрез него променят законите въпреки, че личното му мнение от снощи изказано в парламента е, че тези мерки няма да помогнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 11
Stefan--L
преди 9 години
Гърция е съществувала като държава много преди евро-швестерският съюз и ще остане суверенна държава и след този съюз. Колкото по дълго една държава седи в този съюз толкова повече се обезличава потъва в дългове а населението и губи индентичноста си. Навреме се усетиха братята гърци та показаха среден пръст на *** швестерски съюз! Ами ние българските европеци сме 3,5 пъти по бедни от фалиралата Гърция ! Само че ние сме робск предателски народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 6
IMRO
преди 9 години
Никой не го е карал насила да приема нищо. Тези пари ЕС ги дава на Гърция, за да не е толкова силен шокът и да има преходен период преди "приземяването". Като не искат, да се оправят сами - това значи пълен държавен, банков и социален фалит и дезинтеграция на гръцката държава и общество.Но гръцката държава и общество са морално фалирали и в момента. Там няма общество - има разни групи от населението, които са навикнали държавата да им плаща да не правят нищо (със заеми от чужбина) и които не ги интересува нищо освен собствения им джоб. Ако ще и Гърция да се разпадне като държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 14
Stefan--L
преди 9 години
Всеки политик който неизпълни волята на народа си , и се мъчи да избягва исканията на избирателите си трябва да бъде свален от власт и наказан. Ципрас се предаде на швестерският еврогеиски съюз гордите гърци казаха НЕ на ***-рашкият съюз а той отиде да подписва споразумения с тях . Трябва да бъде свален той вече е като нашите политици Плевнелиев Борисов Кунева Симеонов Местан Станишев Първанов всички тези предадоха избирателите си и ще бъдат свалени скоро от власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 1
IMRO
преди 9 години
Стига с тази Гърция. Повръща ми се вече от идиотизмите на тези хора. Оставете ги да правят каквото си искат със страната си, ако я счупят, това е техен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още