IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отново в светлината на прожекторите

Централната банка трябва да реши какви ще са следващите стъпки в гръцката криза. Проблемът е, че споразумението може да се разнищва седмици

09:47 | 16.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ отново в светлината на прожекторите

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно отново ще попадне в светлините на прожекторите днес, когато ще трябва да реши дали да вдигне тавана на спешното финансиране (ELA) за гръцките банки, засегнати от кризата, предава DPA.

Заседанието на Управителния съвет на банката се провежда само ден след като парламентът в Атина одобри пакет от тежки реформи, целящи да осигурят трета спасителна програма за Гърция.

„Очакваме ЕЦБ да започне постепенно да вдига тавана на ELA (механизма за спешна ликвидност) за гръцките банки", казва анализатор от Danske Bank.

Проблемът за ЕЦБ да реши какви да бъдат следващите стъпки в гръцката криза е, че споразумението от понеделник може да продължи да се разнищва пред идните седмици.

Анализаторите не очакват банката да обяви днес нови стимулиращи мерки, а вместо това - да остави водещата си лихва на исторически ниското равнище от 0,05 на сто. Освен това ЕЦБ едва ли ще направи промени в програмата за изкупуване на облигации на стойност 1,1 трилиона евро, насочена срещу опасността от дефлация. 

Междувременно стойността на еврото продължава да пада въпреки положителното решение на гръцкия парламент. Към 9 часа българско време единната валута падна под границата от 1,10 долара за евро - до стойност от 1,0920 долара за евро - малко по-голям спад спрямо сряда вечер. Вчера Европейската централна банка определи референтен курс от 1,1009 долара за едно евро.  

Повече по темата за Гърция можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още