IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас е в безизходица

Какви са отзивите в чуждестранните издания след приетите нови мерки за икономии

08:58 | 16.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В коментар след снощното гласуване на мерките за строги икономии в Атина германският всекидневник Sueddeutsche Zeitung пише, че премиерът Алексис Ципрас е в безизходица след начина, по който предложените реформи бяха приети. А според Die Welt, цитиран от БТА, Ципрас е осигурил на кредиторите това, което са му поискали, но на висока цена. 

Гръцките депутати приеха законопроекта за строги икономии, а атинската полиция влезе в сблъсъци с демонстранти, пише Guardian.  Вестникът отбелязва, че снощната развръзка ще отслаби значително позициите на премиера Алексис Ципрас, след като бъдат осъзнати последиците от бунта в неговата партия в резултат на гласуването на 40 представители на СИРИЗА срещу предложените реформи. Лишена от работещо мнозинство, доминираната от СИРИЗА двупартийна управленска коалиция ще срещне трудности да въведе орязванията на пенсиите или повишенията на ДДС, предвидени в споразумението с кредиторите, както и в прилагането на каквото и да било законодателство извън сделката, допълва Guardian.

Independent отбелязва, че снощният вот е равнозначен на парламентарно съгласие за капитулация пред кредиторите от еврозоната.

Washingtin Post  посочва, че новите икономии може да тласнат гръцката икономика в още по-голяма рецесия, а New York Times коментира, че с приемането на строгите мерки гръцкият парламент на практика е гарантирал по-тежък живот за милиони гърци.

Повече по темата за Гърция можете да четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Т.е. И бедните са виновни но, "усвоените" пари са в БАМ!ките и националната им олигархия.- С какъв произход е, мислите, и тази дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Да "стимулират", казваш? Ами те, бедните, работят при/за някого, който е осигурил пазари и постъпления оттам, за да им плаща заплатите. Ха сега, след като са притиснати всички и нови постъпления не се очакват, за стимул или за натиск върху същите тези бедни иде реч при положение, че - от сега нататък-те /ще се наложи, няма "не искам!"/ ще работят за по-малко пари и при липса на гаранции, че изобщо ще си ги получат. Аз разбирам, че взето назаем трябва да се връща. 100% съм съгласен. Обаче, по-голямата част от тези пари са "оседнали" във ... ФИНАНСОВИЯ СЕКТОР. Обикновеният грък, че е папал и той в повече от произведеното-да, ама 1.Колко2.Колко дълго3.Има ли натрупвания, откъдето да си гарантира живота и да връща, евентуално?4. И други неудобни въпроси.Бедните са виновни, защото в продължение на дълги години си продаваха гласовете.Не се чудете: Давали са глас с/у незаработени приходи, нали? Значи, продавали са ги. Чудо голямо, че не са гладни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Склонен съм да се съглася с коментатора. Това от което Гърция има нужда е либерализация на пазара. Вдигане на данъците е точно обратното. Но както винаги социалистите предпочетоха да натоварят още повече бедните, вместо да ги стимулират да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Батя
преди 9 години
"..гарантирал по-тежък живот за милиони гърци"Ши*ани коментатори!Ако не бяха приели мерките, по хубав ли щеше да им е живота!?2 седмици банкова ваканция беше само лека загрявка за това което ги очакваше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
И Европа и Гърция се вкараха в безизходна ситуация. С липсата на подкрепа сред управляващите за провеждане на реформите е ясно, че реформи едва ли ще има в обем и времева рамка, необходими за сериозни разговори за подпомагане. От друга страна ако ЕЗ не помогне скоро случката ще се случи. Накрая пак ще видим същото - трудно изтръгнати обещания от гърците, които после не се изпълняват срещу много налети пари, за да продължат гърцие си начина си на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Mike Florida
преди 9 години
Ципрас перфектно изигра ролята на придворен шут!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още