IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кой ще плати най-много за Гърция

Според FOCUS гражданите на Люксембург ще платят по 1260 евро на глава от населението

14:23 | 14.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Кой ще плати най-много за Гърция

Най-много за новото спасение на Гърция ще платят гражданите на Люксембург. Това показват изчисления на германското списание FOCUS, което взема предвид при пресмятането неизплатените суми от досегашния пакет и новия спасителен пакет.

Досега Гърция получаваше двустранни кредити и подкрепа от спасителния фонд EFSF. В тази помощ не участваха всички държави от еврозоната, тъй като по онова време някои от тях, като например Ирландия, също са имали нужда от финансово подпомагане.

Новият трети пакет е в размер на около 86 млрд. евро и трябва да бъде финансиран от по-късно основания ESM. За разлика от EFSF броят на членовете на ESM е по-голям. В него например влизат и прибалтийските страни (Естония, Литва, Латвия).

Според FOCUS гражданите на Люксембург ще платят по 1260 евро на глава от населението. На второ място идват холандците с 964 евро, а на трето германците с 956 евро на човек. Най-малко се падат на литовците - 113 евро, на кипърците с 122 евро и латвийците с 125 евро.

Припомняме, че след 17-часови тежки преговори, прекъсвани от кратки преговори в по-малък кръг (Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Доналд Тъск и Алексис Ципрас) в ранните часове на понеделник Гърция и западните кредитори стигнаха засега до изход в задънената улица с преговорите. В замяна на краткосрочни мерки кредиторите се съгласяват да възобновят преговорите за трета спасителна програма за Гърция. 

Вижте пълната таблица:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
Pazar
преди 8 години
Всички са прави, но най-прав е Боян. Заплатите зависят от търсенето и предлагането на подходяща за съответната работа работна сила, но не могат да бъдат откъснати от производителността на труда. И работната сила и капитала и знанията трябва да се впрегнат заедно за да има резултат. Парите за заплати не могат да дойдат от декретите на дминистрацията или от исканията за повишение, ако не се изработят. Годо казва, че Мартин Лутер кинг "е искал" 2 долара на час минимум, т.е. почти всичко изработено да отива за работника. А дали ли са му? И изобщо редно ли е да му се дава? Ако всичко изработено от работника отива само за него, за какво богатия да си рискува парите и учения да се бъхти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
prectical
преди 8 години
Разковничето е,че когато отпадна граждтанството и всякакви *** запълниха големите градове. Те подбиха пазара, тъй като бяха готови да работят за мизерни стотинки. Изключвам икономическата обстановка в ония години. Но самият народ сам си "определя" заплатата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
а капитала пък зависи от Стоян Мавродиев....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 8 години
демек разковничето е капитала , колкото по капитализирана е една държава ( фирма ) толкова по големи са доходите в нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
Заплатите зависят от размера на инвестициите. Колкото повече инвестиции има, толкова повече търсене на труд ще има, което ще се отрази в ръст на заплатите. И обратното, ниските инвестиции гарантират ниско търсене на труд и ниски заплати. Тъй че, разковничето са инвестициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
Боян
преди 8 години
Е как си мислиш, че могат изведнъж да се вдигнат заплатите сигурно като първия мислител с указ на президента, може би??? Заплатите ще се вдигнат когато има недостиг на работна ръка, а недостиг ще има когато има фирми които да МОГАТ (сегашните повечето като изключим монополите трябва да затворят ако заплащането се увеличи) да дават по-високи заплати, като всяко нещо в пазарната икономика когато търсенето е повече от предлагането при работната ръка и цената за наемането на работници ще се повиши, ЕЛЕМЕНТАРНО за всеки учил микро икономика и имащ поне малко мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
melon
преди 8 години
Призводителност?! Това не е истински фактор. Заплатите зависят от нивото на заплатите в браншовете и като цяло в страната. В България това ниво е ниско. Каквато и да е производителността, никой няма да вдигне заплатата само поради тази причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 4
Боян
преди 8 години
И сега какво следва от статистиката ти ???Още има *** които си мислят, че заплатите в България ще се вдигнат някак си административно. Минималната заплата не решава никакви проблеми, може би искаш безработица като в Гърция ???? А знаеш ли процентно колко млада работна ръка има в Турция ???? Заплатите могат да се вдигнат САМО И ЕДИНСТВЕНО от по-голяма производителност на фирмите РАБОТЕЩИ В БЪЛГАРИЯ, това ще позволи да се вдигнат и другите заплати и да се намали безработицата. Лошото е че в България свестните работодатели са много малко, а инвестиращите в бъдещето фирми още по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
Godo
преди 8 години
684 евро е минималната заплата в Гърция, при БВП на работещ грък от 50 000 евро. 425 евро е минималната заплата в Турция, при БВП на работещ от 24 000 евро.390 евро е минималната заплата в Естония, при БВП на работещ от 31 390 евро. 250 долара е минималната заплата в Китай, при БВП на работещ от 13 000 долара. 360 лева е минималната заплата в България, при БВП на работещ от 28 000 лева. Мартин Лутър Кинг, е искал през 1963г., минималното заплащане да е 2 долара на час. Тогава БВП на зает е било някъде към 5 000 долара, годишно. Обикновено се работи 2 000 часа годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още