IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция е изправена пред критичен момент

САЩ и МВФ с косвен призив към неотстъпчивата Германия да отстъпи от искането си да няма опрощаване на гръцките дългове, коментира западният печат

10:13 | 09.07.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Продавач на лотарийни билети пред мол в гръцката столица Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продавач на лотарийни билети пред мол в гръцката столица Атина. Снимка: Ройтерс

Подложената на засилен натиск Гърция има последна възможност да представи днес план за радикална икономическа реформа, данъчни увеличения и съкращаване на разходите, за да осигури бъдещето си в еврозоната и да избегне финансов срив, пише британският в. Guardian, цитиран от БТА. 

Предложенията за реформа трябва да бъдат изпратени на кредиторите в момент, когато преговорите се намират в критичен етап.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обвини кредиторите от еврозоната, че използват страната му като "лаборатория за икономии" през последните пет години. Той се  изказа пред Европейския парламент в Страсбург в типичния си предизвикателен стил, като заяви, че времето, в което Гърция е служила като опитно поле за изпробване на мерки за бюджетни съкращения, е приключило и експериментът не е бил успешен, водейки до увеличаване на бедността и нарастване на държавния дълг.

Това беше първата му голяма реч извън Гърция през почти шестмесечното му управление. В нея той отново заяви, че отхвърлянето на плана за икономии на Европейския съюз от гърците на референдума в неделя не означава, че страната му иска да се  откаже от еврото, отбелязва изданието.

Гърция направи първа стъпка към изпълнение на исканията, които според лидерите от еврозоната са необходими за оставането й в единната валута, изтъква американският WSJ. Гръцкото правителство официално поиска тригодишен спасителен план от фонда на еврозоната и обеща да започне да осъществява някои реформи в икономическата политика до началото на следващата седмица.

Но дали европейските лидери ще приемат молбата за още спешни заеми на предвиденото за неделя кризисно заседание ще зависи от това дали Ципрас ще промени позициите си във връзка с намаляването на пенсиите, увеличаването на данъците и други  мерки за икономии след почти пет месеца тежки преговори, коментира изданието.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и американският финансов министър Джак Лу се опитаха да засилят натиска върху европейските лидери да облекчат дълга на Гърция и да й помогнат да избегне излизане от еврозоната, пише  британският Financial Times.

Изявленията на Лагард и Лу, според които е ясно, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга, бяха косвен призив към Германия и други страни да изоставят съпротивата си срещу каквото и да било опрощаване на гръцките дългове, посочва  вестникът.

Недоволството сред християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел във връзка с предоставянето на финансова помощ на Гърция драматично се увеличава, отбелязва Süddeutsche Zeitung. Според германското издание се засилват позициите на  фракцията сред депутатите на християндемократите, която е против оказването на финансова помощ на Атина. Мнозина са се надявали, че след отрицателния вот на референдума в Гърция вече няма да трябва да се преговаря с нея.

В случай че лидерите от ЕС намерят основания за конкретни  преговори с Гърция, германският парламент ще трябва да се събере на извънредно заседание, за да позволи на правителството да води такива преговори, отбелязва вестникът.

Повече за Гърция можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
Стефчо
преди 9 години
Юриста ако може да ми обясни правното основание на Лагард и особено на Лю да искат опрощаване на гръцкия дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Преструктуриране на дълга не е опрощаване а просто намаление на лихвата Например ЕСМ дава пари с които се изкупува дългът от МВФ или от частниците ,и ТОВА НЕ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 26
Nathan
преди 9 години
Най- елементарното решение е в Германия да бъде сменена Меркел и нациста Шойбле и на тяхно място да дойдат нормални политици, които да обявят без необходимостта Гърция да води съдебен процес, че ще платят ограбеното( т.нар. Окупационен заем) от Втората световна война; ограбеното гръцко злато се съхранява в Германия и е с гръцки печати.В този смисъл Германия НЯМА ДА ПЛАТИ НИЩО, а единствено ЩЕ ВЪРНЕ ЗАГРАБЕНОТО. Гръцкият дълг се редуцира до размера на искания от кредиторите процент, а Гърция ще може да изплаща останалата част.Виждайки една обединена Европа доверието на инвеститорите към стария континент се възвръща.Германия се превръща в спасителя на Европа и безспорен, признат по хуманни съображения, лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 9 години
пенсия 2000 евра а има и по 3500 евра как ви се струва?40 000 евра годишно и сиртакито на макс денонощтно....коледна пенсия 3000 евра великденска 3000 евра ало здравей живот...тук в бг каквото и да работиш за 5 годин не моеш да ги сбереш тез пари а там само 4екаш края на месеца и да ги земеш...та мисълта ми е 4е дори и наполовина да им резнат пенсийте пак ше са мноооооого по добре от бг а като гледам няма и с евро да им намалат пенсийте и заплатите пък и като много години си вземал тез пенсий и заплатги дали ше си *** а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
баш ние сме б=в калта каквото и ще да се говори...400млрд изсипани на 10млн население как ти се вижда? и не си върнал нищо и няма да връщаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
comet
преди 9 години
Съфорумникът Nikiangel го пусна това вчера, много е показателно за мнението на част от европейците към Ципрос, реакциите му показват че нищо сериозно като реформи не иска и не може да направи:https://***.youtube.com/watch?t=66&v=P84tN0z4jqM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 3
mick
преди 9 години
Гърците са все едно ние, през 91ва когато обявихме мораториум върху дълга... - очаква ги .. знаете какво - 25 години като България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 31
Invcom
преди 9 години
Германците ми приличат на Бай *** от онзи виц, дето изял солта, изял боя и накрая пак платил... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още