IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на "Роснефт" нарасна до 1 млрд. долара

Резултатите са засегнати от "драстичното неблагоприятно влияние на макроикономически фактори", включително пропадането на цените на петрола

15:22 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на "Роснефт" нарасна до 1 млрд. долара

Руският държавен петролен гигант "Роснефт" оповести ръст на нетната печалба с почти една трета до 56 млрд. рубли (1 млрд. долара) през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Покачването дойде, след като спадът в стойността на рублата компенсира до голяма степен спада в цените на петрола.

Нетната печалба за тримесечието се покачи с 30,2% в рубли, съобщиха от компанията. Въпреки това резултатът спадна с 9,1% в доларово изражение. "Роснефт" съобщи, че е изключила от резултата печалбата от 45 млрд. рубли от продажбата на дял в предприятие за обработка на газ.

"Роснефт", най-големият публичен производител на петрол, съобщи още, че приходите му са спаднали с 6,3% до 1,2 трлн. рубли. Печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизация, или EBITDA, пък се покачи с 8,3% 265 млрд. рубли.

Руският гигант посочи, че резултатите са били засегнати от "драстичното неблагоприятно влияние на макроикономически фактори", включително пропадането на цените на петрола.

"Въпреки неблагоприятната динамика в сектора от началото на годината, като например спада в цените на петрола и волатилните валутни курсове, компанията демонстрира стабилност по отношение на производството, преработката и търговските показатели", заяви главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин.

Производството на въглеводород на "Роснефт" нарасна с 2,1% до 5,2 млн. барела петролен еквивалент на ден.

Руският гигант попадна под санкциите на САЩ във връзка с конфликта на Русия в източната част на Украйна. Санкциите включваха ограничаване на достъпа до модерните западни технологии и набиране на средства от капиталовите си пазари.

Всичко за пазара на петрола четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още