IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Гърция се намира в сложна ситуация и има нужда от помощ

Атина се стреми да се договори с международните кредитори за решаване на проблемите, посочва гръцкият премиер

20:02 | 16.06.15 г. 11
Ципрас: Гърция се намира в сложна ситуация и има нужда от помощ

Икономиката на Гърция се намира в сложна ситуация и има нужда от помощ. Това заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към парламентарната група на управляващата партия СИРИЗА, предаде ТАСС.

От изхода на преговорите с международните кредитори зависи бъдещето не само на Гърция, но и на цяла Европа. Ако ЕС иска да намери изход от създалата се ситуация, трябва да се заслуша в нашите предложения. Ние ще продължим да търсим решение, но само такова, каквото ще бъде по силите на нашата страна и на народа ни, заяви Ципрас. 

Министър-председателят посочи днес още, че неговото ляво правителство е отхвърлило искания от кредиторите за налагане на нови мерки за икономии на стойност 1,8 млрд. евро, пише БТА.

Гръцкият премиер заяви, че кредиторите се опитват да "унижат" неговото правителство и че настояването им за допълнителни икономии е политически мотивирано. Ципрас посочи, че иска споразумение, което да сложи край на приказките за напускане от Гърция на еврозоната, но изтъкна, че правителството му е било изкачено на власт, за да сложи край на икономиите, предаде Ройтерс.

"Мандатът, който получихме от гръцкия народ, е да прекратим политиката на икономии", заяви той пред депутатите от неговата лява партия СИРИЗА.

"За да постигнем това, трябва да потърсим споразумение, което ще разпредели бремето равномерно и което няма да засегне работещите и пенсионерите", каза още Ципрас.

Той уточни, че Атина се стреми да се договори с международните кредитори за решаване на проблемите, свързани с финансирането, като бъде нанесен възможно най-малък ущърб за населението на страната, информира ТАСС.

"Главната ни задача в създалата се ситуация е да бъде нанесена най-малка възможна вреда на населението на Гърция. Изложени сме както на натиска на кредиторите, така и на натиска на народа и опитваме да поправим грешките на предишното правителство", каза Ципрас.

"Търсим пътища за разрешаването на проблемите, свързани с безработицата, като отново назначаваме на работа хора, които са били съкратени, включително в националната телевизия", добави гръцкият премиер.

Изказването на премиера изглежда задълбочава безизходицата между Атина и нейните кредитори, посочва Ройтерс.

Гръцкият министър-председател заяви, че Европейската централна банка настоява за финансово "задушаване" на Гърция и обвини ЕЦБ и ЕС, че отказват да предложат облекчаване на дълга.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
...сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
Бе те гърците правилно са измислили демокрацията: за тях, а останалите са били роби и само са бачкали.Сеага пак искат такава демокрация , ама нъц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
ДХДО
преди 9 години
"....,тогава трябваше да взимате кредити които ви отпускат само до нивото което можете да обслужвате безпроблемно....."Изглежда не разбираш - на тях не им е по силите да връщат кредитите, а не да ги вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Между другото гърците, освен, че са измислили демокрацията са и първите, които са открили че не работи. По времето, когато са я измислили, за да поддържат относителна стабилност се е налагало от време на време да заменят демокрацията с тирания (eдновластие). Даже е имало такава приказка, че когато в Атина е тирания, в Спарта е демокрация и обратно. Просто Ципрас е поредния тиран. А ако демокрацията работеше, техническата революция щеше да е започнала още преди 2 500 години. Имали са всички условия за това - добри учени, занаятчии, търговци, моряци... Но не им се е получило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
driverf1
преди 9 години
"Ние ще продължим да търсим решение, но само такова, каквото ще бъде по силите на нашата страна и на народа ни, заяви Ципрас."Да.....,тогава трябваше да взимате кредити които ви отпускат само до нивото което можете да обслужвате безпроблемно.....А освен демокрацията,наглите гърци се бият в гърдите,че те били измислили и математиката.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Ципрас: Гърция се намира в сложна ситуация и има нужда от помощ ------------Това ми напомня за случка от преди няколко години. Един съсед не можа да изкара жигулата от паркинга поради навалял сняг и износени летни гуми. И вика - Айде да бутнеме малко!Ние бутаме ли бутаме, а в колата отпред седи жена му, с лично тегло от над 100 кг. и даже не си направи труда да излезе от колата. А ние само дето не изнесохме колата на ръце от паркинга!Накрая му теглихме една групова благословия и му препоръчахме да вика неволята.Извинявам се за лирическото отклонение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
"Ние ще продължим да търсим решение, но само такова, каквото ще бъде по силите на нашата страна и на народа ни, заяви Ципрас."---------------Каквото и решение да предложиш на разглезен народ, все ще му бъде непоносимо.Правилните решения се осъзнават в тежки времена.Затова трябва да заиграе тоягата и ще осъзнаят маляките, какво щастие е дори и само да имаш покрив над главата си и течаща вода.В почистващия бизнес има едно правило - Не живеем на стари лаври!Тоалетната вчера може да е била кристално чиста, но днес е оакана и това е грозната реалност. Това че са били измислили демокрацията преди векове, по никакъв начин не им гарантира хляб на масата днес.Но пропагандата и демагогията са много силни оръжия за управление на стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
marto76
преди 9 години
С Вас сме, съседи! Българите стискаме палци всичко в Гърция да бъде наред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 5
IMRO
преди 9 години
За да им помогне някой, те трябва да опитат сами да си помогнат - като спрат с комунистическите дивотии и просташкия популизъм и очакванията, че ще ядат и пият и европейците само ще хвърлят пачки.Само че е малко трудно, като си спечелил изборите точно с подобни обещания. Силно екзистенциален проблем за Сириза.Там, накъдето са тръгнали, гърците няма да ги иска и Евразийския съюз, койтом е лелеяна мечта на страни като Киргизстан и Таджикистан. Виж с Венецуела могат да направят общ блок, та и гърците да видят какво е да няма и тоалетна хартия в магазина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 5
raul_castro
преди 9 години
Да продават острови и земи по крайбрежието. Имат премного. Ама гръцките *** искат хем да лапат, хем да не плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още