IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и Гърция отново са в тежък клинч

Според Янис Варуфакис споразумение може да има и без фонда, МВФ призова за трудни решения за всички страни

08:56 | 15.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис:&nbsp;Не бих се изненадал, ако МВФ настоява на неприемливите си позиции, за които знае, че Гърция не може да приеме, което би било оправдание за институцията да напусне преговорите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис: Не бих се изненадал, ако МВФ настоява на неприемливите си позиции, за които знае, че Гърция не може да приеме, което би било оправдание за институцията да напусне преговорите. Снимка: Ройтерс

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис смята, че евентуално оттегляне на Международния валутен фонд (МВФ) от преговорите за дълговата криза на страната му „няма да попречи на постигането на споразумение само между Атина и европейците“, предаде AFP.

„Не бих се изненадал, ако МВФ настоява на неприемливите си позиции, за които знае, че Гърция не може да приеме, което би било оправдание за институцията да напусне преговорите", казва министърът в интервю за седмичника Realnews, цитирано от БТА.

Оттеглянето на МВФ няма да попречи на постигането на споразумение само между Атина и европейците, смята Варуфакис. Гръцка правителствена делегация бе в събота и неделя в Брюксел, за да продължи преговорите с международните кредитори - МВФ, ЕС и Европейската централна банка и да се опита да преодолее различията за мерките, които страната трябва да приеме, за да постигне споразумение до 18 юни, до срещата на финансовите министри от еврозоната. 

Гърция, която изпитва недостиг на средства, рискува да обяви дефолт по дълга си, ако не успее да сключи споразумение с кредиторите до срещата на 18 юни. Споразумението би й позволило да се възползва от международните заеми и да изпълни задълженията си към МВФ до края на юни.

Междувременно МВФ заяви, че споразумение за Гърция изисква трудни решения от страна на гръцките власти, но и от страна на европейците, които ще трябва  да направят жест за дълга на Гърция.

"Надеждно споразумение ще изисква трудни решения от всички страни", гласи изявление на главния икономист на МВФ Оливие Бланшар, публикувано, след като вчера поредният кръг от преговорите между Гърция и кредиторите й завърши без  споразумение.

Споразумение ще бъде възможно само ако управляващата в Гърция партия СИРИЗА приеме реформиране на ДДС и нови съкращения на пенсиите, за да се оздравят финансите на Гърция, която е на  ръба на фалита.

„Ако тези реформи не бъдат осъществени, Гърция  няма да може да постигне стабилен растеж и бремето на дълга ще нарасне", посочва Бланшар. Наред с това той признава, че  гръцките избиратели са отхвърлили някои от изискваните реформи, като са издигнали СИРИЗА на власт.

Според Бланшар постигането на споразумение ще изисква допълнително усилие от европейците, които трябва да предложат на Атина нова значителна помощ при по-изгодни условия за дълга, като удължат сроковете за изплащане и намалят лихвите. "Има  граници за това, което може да направи Атина, но има и граници на равнище финансиране и облекчаване на дълга", се казва в изявлението на висшия представител на МВФ, цитирано от AFP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още