IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще съди Украйна, ако тя обяви мораториум по дълга си

Спиране на плащанията от Киев ще засегне най-много три американски инвестиционни фонда и руското правителство

16:58 | 20.05.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският финансов министър&nbsp;Антон Силуанов. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Руският финансов министър Антон Силуанов. Снимка: архив Ройтерс

Русия ще се обърне към международния съд в случай, че Украйна прекрати изплащането на външните си дългове, след като властите в Киев приеха съответен закон, който им дава такова право. Това заяви днес министърът на финансите на Русия Антон Силуанов, цитиран от Bloomberg.

„През юни има падеж на дълг за 75 млн. долара“, припомни финансовият министър пред репортери в Москва. „Ще видим, но ако те пропуснат да си платят, ще упражним правото си и ще идем на съд“.

Министърът припомни също, че Москва не е водила с Киев преговори за мораторуим върху плащанията по падежите на отпуснатия заем в размер на 3 млрд. долара. По думите на Силуанов Русия изисква изплащането на кредита да се извършва по условията на отпускането му и ще предприеме необходимите мерки в случай на нарушаването на тези условия.

Припомняме, че във вторник правителството на Украйна внесе законопроект в парламента, предвиждащ в случай на необходимост страната да откаже плащания по международни задължения. Гражданите на страната плащат висока цена за своето европейско бъдеще, се казва в мотивите на проекта. Освен това се посочва, че отговорност за дълговете към международните кредитори е на бившия президент Виктор Янукович. 

Украйна не успя да накара Русия да се включи в преговорите с кредиторите, с които преговаря за намаляване на международния си дълг в размер на 23 млрд. долара. Русия настоява, че 3 млрд. долара, чиито транш е през декември, не бива да се включват в преструктурирането, защото са договорени от режима на бившия украински президент Виктор Янукович като част от споразумение за правителствена помощ.

Законопроектът на Киев е насочен преди всичко към три американски инвестиционни фонда и руското правителство, които са най-големите кредитори на Украйна. От шест месеца текат преговори между тях и правителството в Киев, но досега без конкретен резултат, припомня Ройтерс.

Украйна фаворизира т. нар. „haircut“ (подстригване на дълга), но среща силна съпротива и от американската компания Franklin Templeton, за която загубите биха били твърде високи. Според медийни спекулации тя притежава украински облигации за около 7 млрд. долара. Три други щатски компании според Bloomberg разполагат с облигации за още 1,9 млрд. долара. 

От новия законопроект може да бъдат засегнати и европейските данъкоплатци. Украйна дължи на ЕС около 11 млрд. евро, без в тази сума да влизат двустранни кредити между Киев и дадена страна. Според Украйна обаче тези кредити ще продължат да бъдат обслужвани.

„Ако Русия даде Украйна на съд, това може да окуражи други кредитори да направят същото“, казва Джейкъб Кристенсен, икономист в базираната в Лондон Exotix Partners LLP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
Ако едно време американците бяха изтъргували територията си на пазарни цени сега щяха да дължат огромни суми на и на индианците ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
крас
преди 9 години
"Никогда мы не будем братьями" - ПЕЕХА УКРИТЕ НА МАЙДАНА. ВЕЧЕ НЕ СА БРАТЯ С РАШАНИТЕ, А ТЕХНИ РОБИ!МОРКОВА ВЕЧЕ Е СМЕНЕН С ТОЯГАТА.НА ПАРАДА НА ПОБЕДАТА РАШЪНИТЕ ПОКАЗАХА КАКВИ ТОЯГИ МОГАТ ДА СЕ РАЗХОДЯТ ПО ГЪРБА НА въобразяващите се, че са велики ХОХОЛИ. "МЪЙ ВЕЛИКИЕ" - пеят в песента украинските демократи. ВАШЕТО ВЕЛИЧИЕ Е СВЕДЕНО ДО ДЖОБЕН ФОРМАТ, И ПРЕДСТОИ ТОТАЛНОТО РАЗДЕЛЯНЕ НА ДЪРЖАВАТА ВИ НА РУСКА И УКРАИНСКА ЧАСТ. УКРАЙНА НЯМА ДА Е ПЪРВАТА РАЗПАДНАЛА СЕ ДЪРЖАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
"Русия нападна Украйна, какво има да я съди повече?""Амрахам Линкълн се родил в малка дървена къщичка която САМ построил"==="Седни си - пак ще те изпитаме."===Ха ха ха :))) Ех тези кандидат - студенти! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
SPART
преди 9 години
ЕмЗеТка,хвала за тъпия ти коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
Ако Великобритания беше изтъргувала на пазарни цени Фолкандските острови, Аржентиня нямаше да я съдят в Щатите...Но c'est la vie...На какво основание старото население на Украйна трябва да търпи незаконното сваляне на предишното и правителство от новото население на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Ако бяха изтъргували по пазарни цени Крим сега щеше да се окаже, че Русия дължи огромна сума на Украйна, а не обратното! Да не говорим, че Крим освен активите трябваше да си вземе и пасивите.На кава основа сегашното население на Украйна трябва да плаща 100% от старите дългове на голяма Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
В момента Украйна прави това с Русия, което Гърция ще направи с ЕС, само че в около 20 пъти по-големи мащаби, а именно мораториум върху задълженията. Просто се изчаква Украйна да е първа, за да се използва нещо като реципрочност в съдилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 6
michaelis11
преди 9 години
мани го тоз е от 4 ти километър :) А кат гледам, че и некви американски фондове ше глътнат вода усещам, че на укрите им се пише слаб и отиват на поправителен. От едната страна терористите от другата нацистите ше им пукнат тиквата :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 8
Jorkata
преди 9 години
Седни си - пак ще те изпитаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 38
stabwound
преди 9 години
Русия нападна Украйна, какво има да я съди повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още