IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бегълците в Гърция – само да не ни хванат...

Стотици имигранти от Иран, Афганистан и Судан живеят в полусрутени сгради в Патра

13:33 | 20.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всичко тук е импровизирано. Фотографът Янис Бехракис е прекарал няколко дни с бежанците в гръцкия пристанищен град Патра, вратата на Гърция към останалата част на Европейския съюз. Те живеят в нелегалност и се опитват да проникнат на ферибот, с който да се докопат до Италия. 

Положението на бегълците от Африка и Азия в Гърция е катастрофално. Страната, която заради тежката икономическа и фискална криза има достатъчно други проблеми за решаване, не разполага с функционираща система за прием на бежанци, гласи критиката на неправителствената организация „Лекари без граници“. 



Само преди седмица стана ясно, че гръцките власти са спасили 192 имигранти, сред които и десетки малки деца, край бреговете на остров Крит. Бежанците са заявили, че са сирийци и палестинци, а след залавянето им са настанени в град Ханя. Полицията издирва руския капитан на кораба, с който имигрантите са пътували за Италия. Всеки от тях е платил по 5500 евро. Сумата за около 50 деца на възраст от 3 до 6 години е била наполовина по-ниска. 

Общият брой на пришълците в страната е неизвестен дори на гръцките власти. Някои пресмятания ги изчисляват на почти 3 милиона, което прави почти 30% от населението на Гърция! 

Вижте повече в галерията на Investor.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ако ЕС дава на Гърция помощи за справяне с бежанците, нищо чудно и 6 милиона да станат. Всички острови ще се напълнят с бежанци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още