IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция напът да въведе нови данъци

Обсъжда се въвеждане на такса хотелска нощувка, лотария с фактури и задължително използване на кредитни или дебитни карти при сделки над 70 евро

10:55 | 14.05.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър Янис Варуфакис на влизане в министерството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър Янис Варуфакис на влизане в министерството. Снимка: Ройтерс

Новото гръцко правителство обсъжда първия пакет от данъчни мерки, с който се надява да убеди кредиторите, за да получи достъп до част от оставащите 7,2 млрд. евро от настоящата спасителна програма за страната, информират вестниците.

Според Та Nea, цитиран от БТА, пакетът включва  различни данъчни мерки, като въвеждане на такса хотелска нощувка от 1 до 5 евро, лотария с фактури с цел увеличаване на  косвените данъци, увеличаване на данък солидарност, с който се облага всеки доход над 12 000 евро годишно, задължително използване на кредитни или дебитни карти при сделки над 70 евро по островите, ново прекратяване на данъчни дела и стимули за  деклариране на депозити в чужбина с плащане на еднократен данък в размер на 10 до 15 на сто.

Що се отнася до приватизацията, правителството смята, че е намерена формула, така че да бъдат удовлетворени изискванията на кредиторите, и че тази формула се свежда до предоставяне на концесия на 51 на сто от акциите на пристанище Пирея.

За регионалните летища кабинетът обсъжда вариант да запази  участието на държавата в тях и този дял да е 30 на сто. Правителството заявява, че преговорите с кредиторите  навлизат в последната си фаза. Финансовият министър Янис Варуфакис обаче твърди, че те са "нестабилни" и че кредиторите настоявали за орязване на всички заплати до 700 евро.

Според Naftemporiki обаче на вчерашното си заседание правителственият съвет в Атина е решил на преговорите с кредиторите да продължи да се придържа към предизборните си обещания и да направи всичко възможно за ускоряване на процедурата за постигане на взаимно приемливо споразумение без да отстъпва от "червените линии". Освен това вестникът изтъква, че правителството вече води битка с  времето и на два фронта - от една страна, премиерът Алексис Ципрас трябва да се стреми да се съобразява със собствената си партия СИРИЗА заради различия сред представените в нея фракции, а от друга, да не отстъпва от заявените позиции.

В парламента вчера представител от фракцията Лява платформа в СИРИЗА заявил, че е невъзможно да бъде постигнато споразумение. Вестникът цитира също говорител на Белия дом, който казал, че изпълнението на задълженията от страна на Гърция е  значимо и че американският финансов министър е в непрекъснат контакт с европейските лидери във връзка с гръцката дългова криза.

Междувременно стана ясно, че Атина възнамерява да постави гръцкия проблем на предстоящата среща на лидерите на ЕС в Рига, планирана за 21-22 май, така че на нея те да излязат с някакво политическо решение и до края на месеца да бъде свикано извънредно заседание на Еврогрупата, на което да бъде ратифицирано споразумението с кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
"задължително използване на кредитни или дебитни карти при сделки над 70 евро"Картелът Visa/MasterCard са доволни. А дали не са стимулирали законодателите да им гарантират печалби?Това не може да е насочено към укриващите данъци, защото те така или иначе не спазват закона. Сега просто няма да спазват още един закон. И даже ще имат по-силна мотивация да не го спазват - защото когато ти дойде клиент, който бойкотира банките не биха искали да му откажат да му вземат парите - ще му ги вземат, ако трябва с два или повече касови бона (за да не превишава общата сума 70 евро) или изобщо без касов бон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
...а от догодина да си дадат хотелите под наем на чужденци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Според Варуфакис за тази година няма да има качване на ДДС за туризма - да бъдат спокойни хотелиерите. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
начи имат нужда от Дянков, не от Варуфакис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Проблема е в Не плащането на данъци.Там съм ходил 3 пъти и касов бон не съм виждал,нито в хотел,нито в ресторант,кафе или магазин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Данък хотелски нощувки ще го плащат туристите, т.е. чужденците. Общо взето, гледайки отстрани може да се направи почти еднозначен извод - дадеш ли нещо на Гърция, после не можеш си го получи обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
serganta
преди 9 години
Защо, в Полша е подобноVAT - 23%Храни - 8%Книги - 5%Услуги - 0%В момента въведоха в РумънияVAT - 23%VAT храни - 9%Това според мен няма общо с конкретните изискуеми мерки към Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Май социалистите не са точно социалисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
ert
преди 9 години
А няма ли да премахнат преференциалните ставки на ДДСто си за храни, лекарства, книги и т.н.?The current rates are:Greece standard VAT rate: 23%Greek reduced VAT rate: 13% (pharmaceuticals, foodstuffs)Greek reduced VAT rate: 6.5% (books newspapers, magazines, restaurants)Exempt from Greek VAT: insurance, financial services, postal, property, medical, healthРеално бедните гърци плащат значително по-малко ДДС от масовия българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още