IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките кметове бойкотират Ципрас

Само двама от 325-те кметове на по-големите градове са последвали призива на кабинета да преведат средства към централния бюджет

12:33 | 13.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас е изправен пред все повече проблеми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е изправен пред все повече проблеми. Снимка: Ройтерс

Стотици гръцки кметове отказват да подпомогнат непряко застрашената от фалит страна, предава DPA. Само двама от 325-те кметове на по-големите градове са последвали призива на правителството да преведат своите финансови средства към централния бюджет, твърди директорът на синдиката на градоначалниците Георгиос Патулис.

Местните власти се опасяват, че няма да могат да си получат обратно средствата, пояснява Патулис. Досега според официалните данни Атина е успяла да събере около 600 млн. евро за финансиране на текущите си задължения от различни държавни и местни институции. Правителството обаче се надяваше сумата да е от 2,5 млрд. евро.

Гърция спешно се нуждае от нова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и своите партньори от еврозоната. Страната не е получавала никакви нови финансови плащания от август 2014 г. насам.

„Ако Гърция успее да постигне споразумение с кредиторите си, тя няма да се нуждае от парите на градовете. А ако това не стане, тогава аз не мисля, че с 300 милиона евро страната може да бъде спасена", казва Патулис.

Той настоява за повече откровеност от страна на правителството: „Само ако те ни кажат, че се нуждаят от парите за изплащане на заплати и пенсии, защото в противен случай ще са във фалит, ние ще сме готови да им дадем парите".

Кметът на западния крайбрежен град Амфилочия Апостолос Кимисис пък открито нарече правителственото постановление „глупаво“. „По-малките общини направо могат да затворят кепенци", каза той. 

Припомняме, че на 20 април правителството на премиера Алексис Ципрас нареди на мастните власти да прехвърлят своите парични средства от търговските банки в централната банка. Решението за това своеобразно конфискуване на резервите на общинските власти само показва, че времето на Ципрас изтича, коментира тогава Bloomberg.  

Късно в понеделник пък гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че Гърция е изправена пред опасността да остане без ликвидни средства до две седмици, ако не се постигне споразумение.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Скоро, скоро - колко да е скоро? Аз викам, поне след Путин, че сега в Гърция нема камъни - сичките са ги събрали у Русия - него (пак според вас) требваше още по-скоро да го изгонят... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Общини които не могат да жертват обществен ресурс със символична стойност за спасението на страната си , скоро ще имат на разпореждане едно голямо нищо . Това е най лесния начин да се намери причина за провала . Скоро ще се появят и други виновници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Това е правителство да не е царя самодържец да нарежда на всеки всичко? То не случайно пише призив. Тези средства са си на разпореждане на общините и никой не може да им нарежда да му ги дадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Щом никой не е длъжен да спазва указите на правителството е ясно че Гърция не е способна за спазва никакви правила . Това е още един силен сигнал за това какво е всъщност Гърция , а и Цепрас вече ще е чист - ще се оправдава с провал в преговорите заради липса на време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
що да дават като има ЕЦБ .Ще дават май пак германците ,ама като им харесва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 18
abdul
преди 9 години
Хахах, идеалистчета като теб - колкото щеш. Нито ще го гонят сега нито до края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Скоро гърците с камъни ще го изгонят Ципрас от властта...На популистките обещания най-лошото е, че трудно се изпълняват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още