IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската железница обяви фалит

Причините са дългогодишната корупция, слабият мениджмънт и мащабният конфликт между правителството и проруските сепаратисти

10:59 | 13.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украинската железница обяви фалит

Украинската железопътна компания обяви, че изпада в несъстоятелност и обяви началото на преговори за преструктуриране на дълга си.

Главният изпълнителен директор на украинския жп превозвач „Укрзализница“ Максим Бланк заяви, че в следващите два месеца държавното предприятие иска да предоговори условията за връщане на 32 милиарда гривни (1,4 милиарда евро) от общия си дълг на стойност около 37,5 млрд. гривни. 

„Ние съобщихме на нашите кредитори за настъпването на технически дефолт по определени дългови инструменти, емитирани от „Укрзализница“ и за началото на ускорен преговорен процес по преобразуването на вътрешния дълг на железницата. Освен това ние съобщихме на своите вътрешни и външни кредитори нашата визия за насоките и обемите на реструктуризацията на дълговете на „Укрзализница“, която планираме да проведем през 2015 г.“, заяви Бланк, цитиран от Ройтерс.

Вече имало дискусии по вътрешния дълг, а след това ще се преговаря и за външния дълг. Вътрешният дълг възлиза на около 900 милиона евро.

Причините за изпадането в несъстоятелност според Бланк е дългогодишната корупция, слабият мениджмънт и мащабният конфликт между правителството и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

По-рано „Укрзализница“ обяви огромен ръст на загубите от пътническите превози през първото тримесечие на 2015 г. - до 2,4 млрд гривни.

И украинското правителство в момента се опитва да преструктурира дълговете си към частните кредитори. Това е едно от условията на Международния валутен фонд (МВФ) за продължаване на четиригодишната кредитна програма в обем от 15 млрд. евро.

Междувременно стана ясно, че Световната банка очаква рецесията в Украйна да се задълбочи през тази година.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 2
albobo76
преди 9 години
Фалит и покупка за "жълти стотинки" - схемата е добре отработена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
stanislavr
преди 9 години
След като си гръмнаха сами линиите и мостовете. Нашето БДЖ падна в киреча по мирен път, защо не следят челния опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
michaelis11
преди 9 години
ааа не бе швепс .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още