IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС възнамерява да приложи търговското споразумение с Украйна от 2016 г.

Според анонимен европейски дипломат Москва настоява за отлагане на прилагането на споразумението с още една година до 2017 г.

09:48 | 08.05.15 г. 2
<p>
	Еврокомисарят по търговските въпроси на ЕС Сесилия Малстрьом.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят по търговските въпроси на ЕС Сесилия Малстрьом. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да приложи от 2016 г. споразумението за свободна търговия с Украйна въпреки противопоставянето на Москва, пише онлайн изданието euractiv.com, като се позовава на изказване на еврокомисаря по търговските въпроси Сесилия Малстрьом.

„Датата е 1-ви януари следващата година“, коментира Малстрьом.

„Решението не зависи от Русия“, допълва още еврокомисарят.

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна е част от по-широкото споразумение за асоцииране на Киев, което беше подписано в разгара на украинската криза. Първоначално се предвиждаше то да влезе в сила още през тази година, но беше отложено заради възраженията на Москва.

По време на европейска бизнес среща Анатолий Кинах, бивш премиер на Украйна и настоящ премиер на Украинската лига на индустриалците и предприемачите, коментира, че страната му няма друга алтернатива, освен пълното прилагане на споразумението.

„Това е единственият начин да изградим европейски стандарти в Украйна“, коментира Кинах, като подчерта, че е необходима и подкрепата на ЕС за гражданското общество в страната му. „Не можем да си позволим още едно отлагане. Датата 1 януари 2016 г. не трябва да се променя“, допълва той.

Русия твърди, че споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна ще навреди на икономическите ѝ връзки и интереси, свързани с бившите съветски сателити.

Дотук се проведоха няколко кръга преговори между ЕС, Украйна и Русия във връзка със споразумението, но до компромис така и не се стигна. През този месец ще има още една тристранна среща на министерско ниво.

Според дипломат от ЕС, пожелал анонимност, Москва настоява за отлагане на прилагането на споразумението с още една година до 2017 г., като е заплашила, че ще блокира вноса на украински стоки, ако искането ѝ не бъде уважено.

Същевременно Брюксел държи на позицията си, че още едно отлагане е изключено, но не иска и да прекъсва контактите си с руснаците заради другите тежки тристранни преговори, които води – за газовите доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Брюксел "не иска и да прекъсва контактите си с руснаците заради другите тежки тристранни преговори, които води за ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ"ЕТО КЪДЕ БИЛО ЗАРОВЕНО КУЧЕТО - руските газови доставки.Представяте ли си какво значи Европа да остане без РУСКИ газ?ТО Е КАТО АМЕРИКАНСКИЯ ВОЙНИК ДА ОСТАНЕ БЕЗ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ. Направо войната ще е загубена. За Европа руския газ е като "СЛЪНЦЕТО И ВОДАТА"!Навремето с такова сравнение към СССР се обръщаше др. Тодор ЖивковСъщият този Живков на който сегашния премиер бе охранител и така между другото за да не безделничи извършваше и масаж на ушите му.А иначе ЕС ще се налага да припка до Анкара и Атина за да бие колене за руската газ!Не щем Южен поток , на ви сега ТУРСКИ ПОТОК!АКО И НЕГО НЕ ИСКАТЕ МОЖЕ ДА ОСТАНЕТЕ С ПРЪСТ В УСТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още