IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция опровергава твърденията за дефолт по държавния си дълг

Според официални представители на правителството до споразумение с кредиторите на страната ще се стигне съвсем скоро

14:03 | 14.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция опроверга медийните твърдения, че подготвя дефолт на държавния си дълг, в случай че до края на април не успее да постигне споразумение за спасителен заем с международните си кредитори - Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ), предава BBC.

В края на февруари Гърция успя да договори тримесечна отсрочка на дълга си, възлизащ на 240 млрд. евро. Въпреки това обаче правителството съвсем скоро трябва да изплати на МВФ близо 1 млрд. евро: 203 млн. евро на 1 май и още 770 млн. евро на 12 май.

Данните сочат, че правителството бързо привършва с парите, а се нуждае от 2,4 млрд. евро, за да изплати заплатите в държавната администрация и пенсиите през този месец. Именно този факт предизвика съмненията, че държавата се подготвя да обяви дефолт по държавния си дълг.

Гръцкото правителство все пак твърди, че скоро ще бъде постигнато споразумение в преговорите с международните кредитори. Междувременно то опроверга новите спекулации на медиите за провеждане на предсрочни парламентарни избори, в случай че договор не се подпише.

През миналата седмица представители на еврозоната заявиха, че Гърция има срок до 24 април, когато е срещата на Еврогрупата в Латвия, за да подготви ревизиран списък с реформи, които да отключат последния транш от 7,2 млрд. евро заем.

Гърция трябваше да погаси транш от 459 млн. евро към МВФ към 9 април и въпреки съмненията, че ще успее да го направи, страната извърши плащането навреме. По думите на министър-председателя Алексис Ципрас обаче Гърция няма да може да изплати дълговете си без финансова помощ от Европейския съюз. 

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Tyrista
преди 9 години
...skup e zalezut na Egeiq v priqk i prenosen smisul...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Tyrista
преди 9 години
...skup e zalezut na Egeiq v priqk i prenosen smisul...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още