IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Търсим решение на проблемите в рамките на еврозоната

Русия е съставна част от нашата динамична, многостранна външна политика, заяви гръцкият премиер

19:17 | 10.04.15 г. 6
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас опита да успокои опасенията, които може да е предизвикало неговото посещение в Москва сред европейските партньори на Гърция, като заяви, че макар Русия да е "стратегически избор" за Атина, гръцкото правителство ще търси решение на проблемите си с дълга в рамките на еврозоната, пише Kathimerini.

След среща в сряда с руския президент Владимир Путин Ципрас ще срещна с руския си колега Дмитрий Медведев и други официални руски представители, както и с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, съобщава изданието.

"За Гърция Русия е съставна част от нейната динамична, многостранна външна политика, която има за цел да използва геополитическата позиция на Гърция по такъв начин, че страната отново да получи перспективи за растеж и да засили своята роля на международната сцена", заяви Ципрас в реч пред Московския институт по международни отношения.

Ципрас подчерта, че приоритет на Гърция е решаване на финансовите ѝ проблеми в еврозоната. "Ние гледаме на проблема, пред който сме изправени, като на общ европейски проблем и поради тази причина търсим общо европейско решение", каза гръцкият премиер.

Междувременно германското правителство приветства плащането на гръцкия транш на Международния валутен фонд (МВФ) и го определи като "положителен сигнал", предаде AFP, позовавайки се на говорителка на канцлерството.

От своя страна говорителка на министерството на финансите отбеляза "напредък" в преговорите между Атина и нейните кредитори, но обърна внимание, че все още няма списък с реформи, пише БТА.

Институциите, както вече се нарича тройката кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) по настояване на Гърция, трябва да одобрят пътна карта за реформи, предложени от гръцкото правителство, за да могат да бъдат отпуснати няколко милиарда евро помощ на страната, чиято хазна е празна.

Гърция дължеше 459 млн. евро на МВФ към 9 април и въпреки съмненията от началото на седмицата, вчера извърши плащането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още