IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис пожела споразумение с кредиторите до 24 април

Няма да приемем условия, които задушават икономиката, изтъкна гръцкият финансов министър

16:46 | 06.04.15 г. 1
Варуфакис пожела споразумение с кредиторите до 24 април

Гърция трябва да постигне съгласие по схемата за финансиране със своите кредитори по време на среща на финансовите министри от еврозоната на 24 април, заяви Янис Варуфакис пред гръцки вестник в понеделник.

"След срещата на Еврогрупата на 24 април трябва да има предварително заключение на преговорите съгласно споразумението от 20 февруари", отбеляза гръцкият финансов министър пред ежедневника Naftemporiki, цитиран от Ройтерс.

През миналата седмица Гърция предложи нов пакет от реформи с надеждата за отключване на оставащите средства от спасителната програма, но нейните кредитори от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) предстои тепърва да обсъдят предложенията.

Атина не е получавала спасителна помощ от август миналата година и е трудно да покрие плащанията си на фона на паричната криза, прибягвайки до нестандартни мерки, като например директни заеми от държавни структури.

Запознат с въпроса източник посочи пред Ройтерс през миналия месец, че Гърция има достатъчно средства, за да издържи до 20 април.

Междувременно в неделя Варуфакис заяви, че страната възнамерява "безкрайно да изпълнява всички задължения към своите кредитори". Изявлението му дойде след среща във Вашингтон с представители на МВФ.

Финансовият министър посочи пред репортери, че правителството планира да "реформира Гърция дълбоко" и да се опита да подобри "ефикасността на преговорите" с кредиторите си.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард пък отбеляза в изявление след срещата, че приветства потвърждението от страна на Атина, че ще бъде извършено плащане по заема от Фонда по-късно през тази седмица.

Варуфакис посочи още пред гръцкото издание, че днес правителството иска преговорите да бъдат сключени "възможно най-скоро", но няма да приеме условия, които задушават икономиката.

"Ние няма да осъдим страната, както предишните правителства направиха, на дългосрочно задушаване", изтъкна той. "Преговорите ще приключат, когато достигнем почтено споразумение, което ще даде на гръцката икономика перспективата за стабилизиране и съществен растеж".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Чакат одобрение за мерките вместо да ги прилагат . Не мисля че им трябва, за да си подобрят събираемостта и да борят корупцията . Чакат разрешение :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още