IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Нафтогаз" е превела на "Газпром" авансово плащане от 30 млн. долара

Сумата е за доставките на газ от Русия за Украйна през второто тримесечие

14:48 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
"Нафтогаз" е превела на "Газпром" авансово плащане от 30 млн. долара

"Нафтогаз" е превела на "Газпром" авансово плащане от 30 млн. долара за доставките на газ от Русия за Украйна през второто тримесечие, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление на украинската компания.

Впоследствие "Газпром" потвърди за получаването на плащането. "Днес по нашата транзитна сметка са получени две плащания от "Нафтогаз" по 15 млн. долара всяко. До края на деня тези 30 млн. долара ще бъдат в сегашната наша сметка", съобщи руският гигант.

По-рано тази седмица "Газпром" и "Нафтогаз" подписаха споразумение за доставките на газ за Украйна през второто тримесечие на 2015 г. По силата на споразумението цената на газа ще бъде 248 долара за 1 000 куб. метра. Всички други условия са едни и същи с условията на т.нар. "зимен пакет".

"Ние получихме една икономически обоснована пазарна цена, която е по-ниска от средната цена за европейските страни", посочиха от украинското правителство.

Според изявлението това обаче е временно споразумение, което обхваща само второто тримесечие на тази година. От украинското енергийно министерство посочиха, че то ще позволи на Киев да започне да натрупва газ за есента и зимата. "В края на краищата през април ще се проведат разговори в Берлин по отношение на дългосрочното споразумение за периода до края на отоплителния сезон 2015-2016 г.", коментира енергийният министър Владимир Демчишин.

Междувременно ръководителят на "Нафтогаз" Андрей Коболев заяви, че компанията ще продължи преговорите с "Газпром" за намаляване на цената на руския газ. "248 долара за 1 000 куб. метра – цената е много близо до пазара, но ние все още ще работим за нейното намаляване", каза той пред "Канал 5".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още