IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не възнамерява да продава борсите си поне до 2016 г.

Страната ще запази контрола върху пазарите в Москва и Санкт Петербург, имайки предвид геополитическата ситуация

12:17 | 03.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия не възнамерява да продава борсите си поне до 2016 г.

Към този момент Централната банка на Русия не възнамерява да продава борсите в Москва и Санкт Петербург. Така страната ще запази контрола си върху борсовата инфраструктура, имайки предвид политическата ситуация, предава Ройтерс.

Банката възнамеряваше да продаде Московската борса – най-голямата борса в страната, и борсата за валутни операции в Санкт Петербург до началото на 2016 г.

През юли 2014 г. централната банка се раздели с близо 12% от своя дял в Московската борса.

„Централната банка на Русия счита пълното оттегляне от капитала на OJSC Moscow Exchange и CJSC SPCEX за неуместно“, гласи официално становище на институцията.

Банката смята за „нужно запазването на цялостен контрол върху функционирането и развитието на националната борсова инфраструктура за неопределен период от време“, пише още в документа. Централната банка посочва и геополитическата ситуация като причина за решението си.

„Опитът от 2014 г. показва важността от близко и ясно сътрудничество между борсите и регулатора“, каза гуверньора на Централната банка на Русия Елвира Набиулина по време на инвестиционна конференция.

Институцията е изпратила уведомление до Министерството на финансите, че няма да продава борсите до 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Бе друго си е да ти го обясни учен човек, капиталис геби! Сам никога немаше 'а се сетим!Я се пробвай да разшириш лекцията в следната посока:1. Защо Раша не си стиска скъпите, безценни зелени хартийки, или пък да ги разменя за потребителски и други дефицитни стоки, а с такава лекота ги разменя за придобиване на чужди дялове главно в изтърбушените, обречени руски енергийни компании?2. И как така активите им ще поскъпвеат? Нали санкциите и цялата грижа на запада е точно в посока обезценяване на руските активи и унищожаване на руската икономика? Но, ако допуснем тази ерес, че активите им все пак поскъпнат, в хипотетичния ден "X", когато тоа се случи, срещу каква ли валута ще ги продадат с печалба? Ще опиташ ли да направиш прогноза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Пак гледаш да хванеш бройлери на конспиративната въдица.Просто долара беше максимално надценен а руските активи максимално обезценени. Ако кризата във взаимоотношенията на Русия с развития свят спре активите им пак ще поскъпнат до предишните си нива и отново може да бъдат продадени с печалба. С подобни ходове се опитват да намалят ефекта от загубите заради санкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Всъщност, Русия не само, че нищо не продава, но и ударно изкупува свои активи от чужбина, както и чужди дялове в руски компании.Вариантите са два: или са много *** и не знаят какво правят, или хич не са *** и следват някакъв план...? До година - две ще разберем, а може и по-ранко... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още